Grecia noastră.

Începe sezonul vacanțelor de vară. Mă gândesc automat la Grecia noastră, unde ne-am petrecut toate vacanțele în liceu, facultate și nu numai.

Apoi doi ani legați din viața mea am petrecut în această țară euforică și caldă iar acum mergem tot împreună, doar vara.

Doar vara, în acele două săptămâni beau două, chiar și trei, cafele pe zi. Prefer pe malul mării în general și în special.

Ador plăcintele la micul dejun și când oprim la primul cuptor comandãm ca apucații de la sărat la dulce, de la cu susan la cu scorțișoară și așa mai departe.

Mai bei o cafea se face ora de lins pe degete, la final. Oricine a trecut vreodată prin Grecia a simțit mirosul de fish pe grătar și de fructe de mare.

Recomand cu căldură întinsul cu un dumicat de pâine în ce rămâne pe fundul castronului de salată grecească sau pe farfuria unde a fost caracatița la grătar.

Am povestit doar așa puțin că sa va fac poftă și mă opresc caci imaginația mea a înflorit, deodată.

Ceea ce vroiam să povestesc mai mult este ce să iei cu tine când pleci de acolo.

Nu da banii pe magneți de frigider, pe brelocuri sau mai știu eu ce.

Oprește-te la o casă și întreabă de brânză. Sau cum face taica-miu, oprește mașina unde vede turma de capre. Negociază, se tocmește și plecăm sigur acasă cu ceva kilograme bine astupate de zer.

Dacă vezi o plantație de măslini, oprește și întreabă de ulei. Sau la taverna unde mănânci, sigur îți spun că știu ei pe cineva.

Dacă vrei să duci acasă un “suvenir” pentru rude, ia-le câte o punga de oregano. Dacă ești pe insula, e sigur sălbatic și ea absolut aromat. Nu se compară cu ce ai putea găsi pe aici.

Abia aștept să-i simt aroma în vântul serii.

Shopping Cart