Departe de trunchi

Titlu îi aparține, de fapt, lui Andrew Solomon iar cartea despre care vreau să vorbesc chiar așa se numește. A fost scrisă în 2012, are 671 de pagini și este împărțită în douăsprezece capitole

Titlul spune și povestea personajelor deloc închipuite. Oameni, suflete, copii sau adulți care se simt și sunt diferiți.

Uneori se vorbește despre aceste diferențe ca despre acelea dintre o limbă străină și alta, alteori ca între două planete sau între două percepții de normalitate dar în acest tipar mi-a fost dat să înțeleg 2 lucruri:

1. Diferențele pot fi de mai multe feluri – fizice, cognitive, sexuale, de limbaj, etc. DAR respingerea și neacceptarea (neiubirea) lor va produce același tip de răni și neîmpacare cu sine.

De exemplu, un surd se poate simți la fel de izolat ca și o persoana gay. Nu are nici o relevanță faptul că și unul și celălalt ar putea fi oripilat, la rândul lui, de diferența celuilalt.

2. Ceea ce integrezi, te crește.

Absolut toți cei care reușiseră să-și integreze experinta, oricât de grea, reușiseră să creeze în jurul ei o identitate. Și ce e mai bun pentru suflet decât o identitate, fie ea și orizontală?

Fiind o carte cu atât de multe pagini am terminat-o in câteva luni. A fost bine pentru că a avut timp să se așeze pe bucăți și s-a integrat puțin câte puțin.

Astfel că timpul s-a dilatat și alte lucruri uimitoare s-au întrepătruns, într-atât încât am ajuns să mă întreb:

Care este motivul pentru care citesc această carte în acest moment al vieții mele?

Capitolul 1 se numește “Fiu“. Iar eu am un fiu. Am citit cu atenție fiecare cuvânt căci era perspectiva pe care eu nu o am și despre care nu am primit feedback încă.

Desigur că poate diferențele vor fi altele dar vor fi. Și Andrew, deși un copil iubit și susținut a avut nevoie de mai multă acceptare decât au fost ai lui părinți capabili să îi ofere într-un anumit moment. Și poate așa e tot timpul.

Până la finalul primului capitol concluzia mea a fost că acest lucru l-a făcut pe el un părinte mult mai bun. A pus de la el diferența și a crescut.

Va continua..

Shopping Cart