Foto credit: site-ul oficial www.zimbrarianeagra.ro
Declarat specie pe cale de dispariție, zimbrul este protejat prin lege. În cadrul Zimbrăriei Neagra 35 (2010) de zimbrii trăiesc pe 162 de hectare de pădure și sunt vizitați, deseori în weekend, de turiști.
Drumul este unul forestier, dar bun, și se poate ajunge ușor cu mașina, pe jos sau cu bicicleta. Deși Zimbrăria nu aparține de localitatea unde am copilărit și crescut (Vlădeni, Dâmbovița), cea mai ușoară și apropiată cale de acces este chiar pădurea aflată la marginea satului.
De exemplu, prin pădure, din Vlădeni,, distanța până la Zimbrărie este de aproximativ 3 km, dar drumul pe care mi-l indică Google Maps are aproximativ 30 de km.
Nu mai știu când am fost prima dată la zimbrii. Eram prea mică ca să-mi amintesc, așa cum poate Radu este acum, deși doar vară aceasta am fost de 4 ori.
De ce ne ducem?
Zimbrăria Neagra Bucșani este una dintre cele patru rezervații naturale de la noi din țară care încă mai găzduiesc zimbri.
Doar patru. Hațeg, Neamț și Vama Buzăului sunt celelalte trei.
Doar în patru locuri din țara aceasta mare si frumoasă mai poți vedea ceea ce se află la 3 kilometri de mers prin pădurea „de lângă casă.” Pentru că știm drumul ca în palmă și voi încerca să îl explic și aici.
Mersul prin pădure vine ca bonus, bineînțeles. Împreună cu trecutul râului cu picioarele goale și lăsatului de amprente în colb.
- Traseul:
- Faci dreapta la monumentul din centrul satului Vlădeni și continui să mergi pe drumul de țară până la al doilea râu (Cricov) . Primul este îngust și nu prea adânc și se poate trece cu mașina.
- Traseul este unul foarte ușor, dar știm cu toții (și încercăm să ne educăm și copiii) că nu mergi la pădure în papuci. Nu este nici o fiță de montaniarzi, dar este mai bine să aibă încălțări care să le țină gleznele (dacă urcă diferență de nivel) sau cele mai simple încălțări de drumeție (cum este cazul aici).
- Dacă ai bunici în dotare (așa cum avem noi), care cunosc ciupercile, speciile de copaci după scoarță sau frunze și cele mai multe fructe de pădure, profitați și invitați-i și pe ei.
- Ai de trecut pe jos o apă sau două în funcție de precipațiile din zezonul respectiv, Cricov ( în care m-am scăldat de nenumărate ori) și Neagra (care seacă, dacă nu plouă).
- Acum drumul este și mai bine marcat decât în trecut pentru că trec basculantele de la balastiera din apropiere și camioanele cu lemne. Da, se fac tăieri masive, sunt unele locuri pe care nu le mai recunosc fără copaci, un exemplu este poteca care ducea la vechea vatră a satului Vlădeni, rămasă în ruine în mijlocul padurii, atunci când oamenii s-au retras spre câmpie. Îmi amintesc de acele pietre mari, foste fundații, încă de când eram mică.
- Urci foarte puțin, iar după câteva sute de metri prin pădure, faci prima la dreapta pe drumul acela luung. În capăt drumul face la stânga și deja poți zări poarta zimbrăriei.
- Chiar acolo unde spun să faci stânga s-a instalat de curând o rulotă, ceea ce înseamnă că se fac tăieri în zonă. Nu am o problema cu reîntinerirea unei păduri, dar observ că obiceiul este să tai stejar și să pui salcâm ori nu toate animalele se pot adapta oricărui mediu și nici nu este foarte „prietenește”, domnilor tăietori de copaci, să iei lemn de esență tare și să pui umplutură.
- În capătul drumului se poate numi că ai ajuns iar acolo te va întâmpina un paznic.
- (în foto Radu este desculț dar nu vă lăsați păcăliți, se pregătea doar pentru intrarea în muzeu)
- (foișorul)
- Intrarea costă trei lei (parcă) iar elevii și studenții au reducere. Mă gândesc să propun acest loc pentru activități din săptămâna altfel de la grădinița lui Radu.
Cele mai multe șanse chiar să vezi zimbrii sunt dacă te duci dimineața, în jur de nouă. Atunci îgrijitorii dau drumul la moara imensă cu care le macină cereale iar aceștia vin să mănânce. Zimbrii sunt timizi, dar și foarte periculoși, este interzi să băgați mâna prin gard sau să încercați să-i hrăniți. Rugați paznicii să vă spună o istorioară sau două despre viața lor acolo.
- Am stat de vorbă mai de mult cu unul dintre ei și i-am spus că îl invidez, aș locui și eu în pădure că e liniște și pace.
- Apoi mi-a spus despre ocolul zilnic pe care îl dă rezervației ca să verifice gardul. Iarnă sau vară ei ocolesc toată rezervația. Apoi au de strâns tot fânul din pășune plus să pregătească cabana pentru oaspeți.
- Cabana
- Cabana este situată în stânga intrări, la capătul unei alei de pini. Vila lui Ceaușescu îi spun localnicii, are o capacitate de 8 locuri și se poate închiria prin intermediul Ocolului Silvic. Cabana are bucătărie proprie, grătar și un chioșc (foișor) din lemn. Îmi plac mult urmele focurilor de tabără, rămase ca un cerc preistoric.
- (un stejar foarte bătrân)