Somnul

Somnul este acea parte necesară supraviețurii care permite sistemului nostru să funcționeze. În somn se dă restartul întregului organism printre efectele imediate întâlnim o mai bună coordonare și colaborare.

I-ați spus și voi copilului vostru de trei ani aceste cuvinte? Recunoaște, măcar la disperare și tot ai scos-o așa științific.

În acele momente în care spune și gesticulează :

“Io nu dom!

la doi ani și

“Mami, io nu viau să dom!”

la trei.

Dar tu știi că e frânt! Îl vezi cum se împleticește și cum i se scurge apa din pahar pe tricou? Cum se smiorcâie și cum insistă să joace în mașină deși afară sunt 30 de grade?

Tu știi că în mod normal înțelege cele mai rezonabile explicații, colaborează și negociază. Nu și când e obosit!

După o oră sau două de încercat, după cele 4 cărți citite și după cele trei povești povestite, după cele mai simple și calme explicații îți trec prin minte gânduri necurate. Obosești și tu sau doar te enervezi și ai vrea să ai puteri magice sau să-ți vină ușor să-l mituiești, să-l obligi!

Oftezi adânc și revi cu sonor la vocea ta blândă că știi ca e prea mic să aibă autocontrol și că face și el tot ce poate dar și ce-i vine! De unde să știe el că i se pare un chin acum dar somnul va fi momentul lui de relaxare ca adult și vacanța lui la all inclusive ca părinte?!

Încă din fragedă bebelușie Radu a dormit exact ca un copil tipic (nu ca o legendã toată noaptea):

– s-a trezit de multe ori pe noapte până la 2 ani și..

– se trezea în maxim două ore dacă nu ne băgam și noi în pat la somnul de seara

-între luna 4-5 nu adormit deloc ziua și dacă a dormit, mare parte din primii doi ani doar câte 1 ora după amiaza.

– s-a trezit la șapte de dimineață sau mai devreme cam toată viața lui, mai puțin acum când trebuie să meargă la grădi.

Deși fiecare copil este unic, noi am descoperit și câțiva factori externi care ne-au deturnat sau ajutat:

Ce nu ne-a ajutat:

 • nu ne-au ajutat alergiile. Faptul că Radu a fost sensibil la mai multe alimente i-a afectat starea generală. Nu știu de câte ori l-a durut burtica dar știu când pielea lui era iritată și ar fi vrut să se scarpine. Am suspectat o problemă de sănătate în spatele turor explicațiilor legate de nevoia bebelușului de a plânge și bine am făcut căci a avut o problemă reală.
  alăptatul la cerere. Aș alăpta din nou și din nou fără să ezit dar eu am grija aceasta că, datorită faptului că țiți era rezolvare pentru tot, nu l-am lăsat să plângă suficient și cred că e sănătos să luam contact cu toate nevoile noastre.

 • Ce ne-a ajutat:
  alăptatul la cerere 🙂 Da, pentru că am avut metodă să-l liniștesc, să-l iubesc și uneori să-l adorm imediat la loc. Plus infinita emoție, de șimți că-ți trage sufletul nu laptele.
  sistemul de purtare. La trei saptămâni Radu adormea în sistem uneori și tot somnul de la amiază. Am gătit cu el în spate, m-am plimbat, am citit. Acum la trei ani adoarme în sistem la somnul de dupa amiaza iar apoi îl transfer pe pat pentru restul timpului. Atunci când este cu bunicii adoarme la poveste ori eu nu am reușit niciodată asemenea performanța mai ales când afară este încă lumină.
  • co-sleepingul. Nu știu câte nopți aș fi rezistat nedormită dar sunt sigură că odihna m-a făcut o mama mai bună. Pe lângă beneficiile legate de sănătatea emoțională a copilului (

aici

  doar unul dintre multele articole pe această tema) faptul că ațipeam întinsă lângă copil, în timp ce el se liniștea, m-a ajutat să fac față unui program de somn solicitant și zilelor care veneau cu noi și noi provocări.
  Faptul că Radu pur și simplu a crescut. Modul lui de liniștire s-a maturizat, acum doarme toată noaptea dar somnul de zi naște idei de articole ca acesta și trezește amintiri din primele zile sau luni.

Crește și când îl observ așa dezinvolt mă ia emoția și am senzața că tot nu sunt obișnuită 100% cu el.

Shopping Cart