Dărm..ești, să trăiești!

Frate, ne mai ia mult să ne revenim?! Adică mai apucăm oare?

Mă gândesc cu optimism la viitorul copilului meu, să îl pregătesc pentru viață, să aleagă fericirea și liniștea și când colo trebuie să-i iau o mască de gaze ca să supraviețuiască poluării.

Am urmărit zilele acestea evoluția devastatoare a incendiilor din jungla amazoniană. M-am uitat la filmulețe, am văzut cum s-au schimbat pozele de profil, fenomenul este împărtășit în toate comunitățile. Da, este și asta ceva, nu zic nu! Înseamnă să dai mai departe, sa afle lumea, unii mai și donează dar adevărul este că eu m-am simțit tare nepuntincioasă.

Nu am cum să merg în Brazilia, nu am cum să mai aduc ceea ce s-a distrus înapoi și poate, dacă fiecare s-ar concentra pe comunitatea și spațiul din imediata apropiere nu s-ar mai întâmpla așa ceva. Conștientizarea înaintea dezastrului îl poate preveni!

Dar să revenim la oile noastre. La noi, aci în județul Dâmbovița nu sunt focuri, nici junglă nu e (nu d’aia ca-n Brazilia). Și mai știți ce nu avem noi?

Locuri special amenajate pentru colectarea selectivă a gunoiului.

Cum ar veni noi nu recicăm. Păi degeaba îmi pun poză de profil cu plămânii arși ai planetei și poate chiar donez (deși mă îndoiesc că a făcut cineva care și-a schimbat poza de profil asta), dacă eu arunc sticlă peste plastic și saramură de pește peste hârtie.

Pe 8 aprilie 2019 ( acum 5 luni) aud că se vor instala la noi în localitate containere pentru colectarea selectivă a gunoiului. De entuziasmată m-am dus să-mi cumpăr chiar a doua zi încă trei coșuri de gunoi, ba am scris aici despre cât de fericită sunt. Recunosc, țin mult și la planetă, la viața mea dar și ardeam de nerăbdare să întrebe băiatul meu de ce facem asta și eu să-i explic, apoi să punem împreună în practică și astfel să simt că am făcut ceva important pentru viitor. Mamă egoistă, ce să-i ceri.. (și așa adună gunoiul din parcuri pe unde mergem).

Să revin la situația de la noi din comună. Deci se anunță că României, ca ȚARĂ, îi va expira la finalul anului termenul impus de U.E pentru impunerea unui protocol de reciclare. Iar pentru că nu am fost în stare să ducem la bun sfârșit această misiune se vor da amenzi uriașe la expirarea termenului.

Cam prin aprilie au început să vină reprezentații instituțiilor responsabile să colecteze amenzi de la autoritățile locale, încercând să-i stimuleze pe aceștia să facă ceea ce trebuiau să facă de mult și, la scurt timp, primăria din sat și-a cumpărat containere pentru colectare selectivă. De unde și zvonul că gata, suntem și noi oameni de lume.

Din aprilie până acum am tot așteptat iar când am întrebat din nou mi s-a spus că acum așteptăm niște saci speciali de la compania care selectează gunoiul, că fără saci nu se poate.

Da, nu este o poveste cu happy end aceasta, se vede din groapa de gunoi!

Poate că încă mai aveam puțină speranță, chiar și nițică răbdare dar apoi apare în poarta mea ziarul local.

Îl răsfoiesc din întâmplare și hopa! pe lângă rezumatul cu cheful de la zilele comunei apare și un articol, citez:

“Este lege! Avem obligația de a colecta selectiv gunoiul.”

Mă interesează, așa că citesc și observ că în timp ce se vorbește la timpul viitor despre amenzi pentru cei ce nu vor colecta selectiv gunoiul, se vorbește la timpul prezent despre existența unor platforme special amenajate de selectare a gunoiului (containerele acelea colorate).

Zice așa:

“Colectarea selectivă a deșeurilor de la gospodăriile individuale se face la cele trei platforme special amenajate de primărie SAU în saci speciali, pe care îi va distribui operatorul de salubritate.”

M-au făcut să merg să verific, am crezut că am orbit. Slavă cerului, erau doar minciunile politice obișnuite, vederea mea tot de -2 suferă (dar port ochelari așa că nu voi rata PLATFORMELE SPECIAL AMENAJATE).

Pe prima pagina a ziarului tronează maxima lunii.

Sună cam așa:

“Și optimistul, și pesimistul contribuie la societate. Optimistul a inventat avionul, pesimistul parașuta.”

G. B Shaw

Și realistul ce a inventat?

Reciclarea?

În mod ironic, pe pagina din stânga articolului despre colectarea gunoiului, este un articol despre cum schimbările climatice ne influențează viața.

Deci știm dar nu facem nimic!

Fotografie făcută ziarului local, numărul din Iulie 2019

Shopping Cart