Interacțiunea părinte copil bazată pe joc – Playful Parenting, Larry Cohen la București

“De data aceasta chiar o să reușesc!” Spun exagerat de hotărâtă, cu buzele țuguiate și ochii închiși, îndreptându-mă către fața lui Radu. El râde și îmi deviază traiectoria, astfel că sunt cu nasul într-o pernă, pupând-o cu foc, în timp ce mă prefac că eu cred că l-am nimerit pe el.El râde de se prăpădește, se ascunde și așteaptă momentul culminant: acela în care îmi dau seama și strig “Nu-i corect!” Mă bosumflu, el râde în continuare și vrea să jucăm din nou : “De data ata o să ieușești!” E jocul cu pupicul și este în top zilele acestea.

Din fericire, jocul a fost și tema conferinței de ieri. Fondatorul Playful Parenting, doctor Larry Cohen, a fost la ieri la București. Am făcut eforturi să ajung și eu (sunt cam înțepenită de spate) și nu regret căci simt că mi-am umplut paharul și pot da mai departe copilului meu.

Playful Parenting propune jocul în centrul metodelor de conectare, urmând desigur înclinația naturală a copiilor către joc și joacă.

Cum ar veni, copiilor le vine natural să petreacă cât mai mult timp jucându-se, ei învată cel mai bine prin joc și se conectează cel mai ușor.

Jocul ar fi răspunsul tuturor problemelor noastre, s-ar părea! Problema este că noi ne-am pierdut aceasta abilitate iar acum ne vine greu să petrecem timpul jucându-ne.

Dacă simți și tu că îți este greu să intri în acea dispoziție jucăusă, ai câteva indicii și puncte de pornire mai jos:

 • fii pregătit să petreci timp pe podea
 • copiii sunt experții
 • renunță la seriozitate
 • joacă roluri
 • inversează personajele
 • să ai o atitudine jucăușă este mai important decât jocul în sine.

După ce înveți să te relaxezi în timpul jocului fără să te uiți la ceas sau să stai cu gândul că “nu se mai termină odată”- lucru pe care copiii îl simt foarte bine și fără să vorbiți despre asta- puteți încerca să rezolvați anumite probleme prin joc. Uneori copiilor le este mai ușor să-și deschidă sufletele și mintea unor personaje sau într-un context ludic, context în care cele mai mai temeri ale lor devin manevrabile.

Poți începe acest tip de joc de vindecare cu următoarele afirmații:

Am observat că noi (descrii problema, foarte important să folosiți plurarul – noi – nu lasă copilul singur cu problema) De exemplu: Am observat că ne certăm des din cauza timpului pe care îl petreci pe telefon.
”Tu ai observat asta?” Afli locul exact în care se află copilul vis a vis de recunoașterea problemei.


Hai să jucăm un joc despre asta!
 Pauză. Este important ca și copilul să-și dorească acest joc.


Cine vrei să fii/ce personaj vrei să fii?

Se spune că dacă reușești să te joci în mod regulat cu copilul tău multe dintre problemele pe care le aveți se vor rezolva prin conectare.

Îți dorești să încerci toate de mai sus, ai această dorință de a fi bine cu copilul tău dar nu simți că ai energia necesară sau răbdarea?Dacă până acum ți s-a părut că doar am cerut, că doar am mai adăugat un element de stres – acela că nu te joci suficient de mult cu copilul tău – află că Playful Parenting se gândește la cei care au paharul lor interior foarte gol și simt că nu mai au ce oferi.

Toți părinții au momente de oboseală cruntă, momente de nerăbdare, de tristețe sau furie. Ideea este nu să negăm aceste emoții ci să le exprimăm. Copiii se pot speria de schimbările bruște apărute în comportamentul părinților așa că dacă putem să ne exprimăm cu volumul dat la mic sau într-un mod în care să nu-i speriem, e sanătos să le arătăm și aceste emoții ale noastre DAR dacă suntem goliți și sleiți de puteri este foarte greu să păstrăm acest echilibru. Trebuie să ai grijă de tine întâi!

Unul dintre instrumentele propuse de Palyful Parenting este parteneriatul de ascultare.

 • o persoană vorbește sincer
 • cealaltă persoană ascultă cu toată atenția
 • apoi schimbați rolurile
 • fără întreruperi/sfaturi sau și mie/și eu.
 • acceptă emoțiile
 • confidențialitate
Acest fel de îngrijire pe care îl vei primi și tu va face să dăruiești copilului tău și relației voastre ceea ce merită: Joc și Conectare.

În cartea scrisă de Larry Cohen, “Rețete de jocuri”, găsiți idei excelente de jocuri, gata de jucat.

Cu autograf 😀

În final vreau să precizez că atmosfera e cea care contează. Te poți juca cel mai interesant joc din lume sau cel mai banal dar energia cu care intri și urma de încărcare contează cel mai mult. Exact așa a fost și la conferință!

*Dacă ai citit până la capăt și acest articol ți s-a părut util te invit să îl distrubui ca să ajungă și la alți părinți care ar putea avea nevoie de el. De asemena, poți oricând să introduci adresa de e-mail pentru a primi în mesaje ultimele articole de pe blog.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart