Sunt o persoană sociabilă, extrovertită și îmi place să fiu înconjurată de alți oameni. Este adevărat că lângă mine s-au ales oameni cu o energie specială, nu a fost așa tot timpul, mă bucur de vârsta aceasta la care simt că pot să aleg și să fiu aleasă. Cred că fericirea noastră constă în calitatea relațiilor cu cei din jur și cu noi înșine, cel puțin eu din aceste surse simt că îmi trag seva și investesc conștient timp, atenție și dragoste.
În tot acest proces de descoperire al relațiilor nu aveam cum să nu o întâlnesc pe Esther Perel, psihoterapeut belgian. Ea studiază dinamica realțiilor moderne, intimitate, sex și lupta dintre dorința de a aparține și instictul de a fi liber.
Îmi place mult să o ascult, are dreptate când spune că oamenii tânjesc după conversații pline de semnificații. Simt că îmi spune lucruri pe care nu le știu dar lucruri cu care rezonez și simt ca și cum mi le-ar aduce aminte. Și asta îmi face bine. Cred că senzația aceasta nu face decât să clarifice că nevoile noastre umane sunt aceleași: nevoia de te simți iubit, acceptat, nevoia de conectare, de contact fizic, de intimitate iar lucrul pe care simt că îl am în comun cu ceea ce spune ea este, de fapt, recunoașterea nevoilor tuturor oamenilor de pe întinsul planetei pe care ea i-a intervievat și de unde a tras concluziile studiilor pe care le întreprinde.
Eu sunt la fel ca ei și astfel concluziile lor sunt și ale mele.
Dar dacă toți simțim la fel de ce ne simțim în acest prezent pe care îl trăim mai deconectați ca niciodată?
Simțim dar nu știm cum să spunem ceea ce simțim și astfel mesajul nostru către lume nu atinge persoana de care avem nevoie?
Este singurătatea în cuplu cea mai dureroasă formă de singurătate?
Este infidelitatea ultima formă de trădare?
De curând, Esther Perel a fost din nou în România în cadrul Festivalului Unfinished – un festival al ideilor. Cu această ocazie a fost invitată și în cadrul emisiunii Garantat 100% pentru a răspunde unei serii de întrebări legate de munca ei. Interviul se poate urmări aici.
Cărțile ei Inteligență erotică și Regândirea infidelității au fost traduse în peste 24 de limbi iar în limba română sunt publicate de editura Curtea Veche.
Temele propuse de Esther sunt complexe, ne preocupă pe toți și pe fiecare în același timp. Merită să o urmărești, să o asculți pentru senzația că poți măcar începe să înțelegi dinamica realționării dintre oameni, merită pentru creșterea calității vieților noastre. Poți începe cu discursurile ei în cadrul conferințelor Ted aici și aici.
De câteva luni ascult și podcast-ul Where we sould begin? Acesta conține înregistrări ale ședințelor de psihoterapie, cuplurile sunt anonime dar ringul, miza și regulile aceleași.
Este greu să aleg o temă preferată din subiectele aprofundate de ea dar poți cauta ceea ce ai tu nevoie să înțelegi mai mult și mai mult.
Las și această listă de citate în caz că ai nevoie să te convingi și mai mult.