Am scris la titlu ca să se înțeleagă despre ce vorbim aici. Să citească doar cine e interesat. De când am (și) o fiică am început să-mi iau la bani mărunți credințele mele despre femei și feminitate. În toate cotloanele minții pot fi ascunse lucruri pe care le-am văzut și trăit, unele modele dăunătoare sufletului meu, unele tipare pe care ALEG să nu le iau ca pe adevăruri în viața mea conștientă. Crezi că doar femeile ar trebui să spele vase? Sau poate limita ta e alta, să zicem: Întinsul rufelor la uscat? Te referi la vaginul tău “acolo jos”? Cum îți place de tine la ciclu? Durerea pe care o simți uneori e ceva ce meriți? Poate pentru că te simți murdară?
Toate lucrurile de mai sus le-am auzit din gura cuiva sau le-am simțit chiar eu. Sunt o grămada de forme în care ne ascundem feminitate, vulnerabilitate și forța noastră feminină. Ne rușinăm cu ea și confundăm intuiția cu instinctul și credem că este ceva care ne spune doar cum să fim amante mai bune, nu vocea aceea care îți șoptește sau țipă (în funcție de cât de conectată ești la ea) FUGI că acest bărbat este un prădator!
Cine sunt eu ca femeie, în special, la 33 de ani, când îmi cresc fiica? Cum mă port cu mine, ce gândesc despre mine, cum am grijă de mine? Cum îmi onorez corpul în perioada menstruală? Și mă opresc aici pentru că în zona asta mi-a stat gândul zilele astea care sunt și zilelea acelea..
Femeile și bărbații ar trebui să fie egali dar nu sunt și identici! Personal, cred că ar trebui să avem o pauză lunară de la serviciu în care să ne odihnim (pe aceiași bani, desigur) și să ne putem reface în liniște în perioada ciclului.
Imaginează-ți un bărbat mergând la serviciu sângerând?!
Așa mi-ar plăcea să trăiască fiica mea iar ăsta e cel mai bun semn că asta simt și pentru mine. Așa că am început să acord mai multă atenție corpului meu și am obervat lucruri pe care nu le observasem:
– că am nevoie să mă odihnesc iar dacă mă întind puțin (pe parchet, în pat, pe pământ) și stau doar respirând nevoia mea se reglează în câteva minute
– emoțiile mele vin în valuri și am nevoie să fiu atentă la ele ca să înțeleg că nu e despre ce a zis sau ce a făcut unul sau celălalt.
– am momente de efervescență cu energie ce trebuie conservată, altfel mă epuizez rapid.
Pe lângă asta am început să caut chestii mai sigure și mai comode pentru perioada menstruală. La ce se aude despre chimicalele din absorbante și tampoane (aici) și despre impactul lor asupra mediului (aici) am vrut să găsesc o variantă mai sigură pentru toată lumea.
Despre cupa menstruală am auzit de mai mult timp dar abia acum câteva luni mi-am comandat și eu una, plus una cadou (de aici). Am așteptat să o testez de câteva ori ca să povestesc despre ea. Odată ce ai trecut de experiența primei menstruații o fixezi cu ușurință la următoarele (au ajutat și video-urile găsite la prima căutare pe youtube). Este foarte comodă, FOARTE COMODĂ, nu se simte, este sigură și DACĂ sunt scurgeri, acestea sunt de câteva picături. Acum depinde de fiecare până unde se simte confortabil cu corpul său: da, îți vei vedea propriul sănge, posibil să atingi pe mână puțin, trebuie să o cureți și să o clătești dar nu e ceva ce nu poți face în orice baie. Depinde de noi ce alegem, important este să avem grijă de noi!
A, și am vorbit cu prietena mea dragă de la care am primit un “te iubesc!” ❣️