Radu se apropie de 5 ani. Am avut parte de multe noutați anul acesta și schimbarea se vede și în cazul băiețelului meu mic care se face mare. Dacă ar fi să spun primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la vârsta de patru ani acesta ar fi: putere!
S-a opus cât se mult a putut în diferite situații, s-a ambiționat, a țipat, a urlat, s-a impus și a încercat să schimbe regulie iar dacă nu a reușit să schimbe regulile, a încercat să schimbe casa.. Un an obositor, aș spune, dacă mă gândesc la câte lupte am avut de dus împreună! Nu împotriva, ci împreună pentru că îmi doresc să fim în aceeași echipă.
Dacă e ceva ce am învățat în cinci ani de când cresc copii, acel lucru este să mă pun și în locul altcuiva. Nu să devin indulgentă, ci înțelegătoare și hrănitoare pentru copilul meu. Încerc! Să fiu atentă la manifestările lui iar, de data asta, dacă a fost despre putere, m-am gândit în fel și chip cum să facă el să se simtă puternic fără să își facă rău. Cele mai aprige bătălii le ducem pe timpul petrecut la televizor și gustările de peste zi, dacă se uită prea mult la televizor acest lucru îi afectează dezvoltarea și îl agită foarte mult pe moment iar dacă nu are o structură corectă a meselor, acest lucru îi va afecta greutate și, implicit, sănătatea. La efectele pe termen lung mă gândesc când vorbesc despre a-și face rău.
Așa că la începutul lunii august, ne-am așezat la masa discuțiilor și i-am pus două întrebări:
1. De câte ori pe săptămâna vrea să se uite la televizor?
2. La ce gustare nu poate să renunțe?
Radu a simțit despre ce e vorba și a apus că vrea să se uite la televizor în fiecare zi și să mănânce înghețată. Iar eu, pentru că vorbeam serios când l-am întrebat, pentru luna august, am negociat că se va uita 30 de minute în fiecare zi la televizor (a ales 15 minute până în prânz și 15 după) și că vrea să mănânce două înghețate pe zi.
În condițiile date, a trebuit să găsesc niște programe deosebite pentru el (inclusiv execuția Nadiei Comăneci de la Montreal), să mă asigur că petrece două ore în aer liber după fiecare calup de televizor și să îl ajut prepare o cantitate mai mare de înghețată făcută în casă. Dintr-o dată nu mai vrea cu tot dinadinsul să rămână la bunici, există mai multă înțelegere de ambele părți, își face duș singur (inclusiv la păr) și e mai autonom decât a fost până acum, zilele acestea încearcă mersul pe bicicletă fără roți ajutătoare.
Buun, tot ce voiam era să vă povestesc despre rețeta noastră de înghețată făcută în casă :)) Radu se ocupă de asta, eu doar pe acolo, ceva sugestii.
Ingrediente:
– 1 banană și jumătate
– 1 pumn zmeură congelată (am adăugat 3-4 mure proaspete pentru că aveam)
– 3 curmale
– 50 ml de lapte
Se amestecă în blender și se congelează în forme de înghețată.