38/365

Mai termini și tu cu regulile astea?

Reguli. Știu reiau teme și le reiau pentru mine, ca să le așez așa cum le văd acum. Mă bucur când mă răzgândesc atunci când am un motiv întemeiat să o fac sau datorită experienței de viață sau a faptului că acum cresc doi copii. Asta însemană că încă mai cresc, încă mai învăt, că nu am devenit rigidă. O să beau ceva pentru asta diseară!

Deci, reguli. Am pus preț pe reguli pentru că eu am înțeles că delimitânt ceea ce putem să facem, de ceea ce nu putem să facem sau de ceea ce putem face din când în când, voi creea o structură solidă copiilor mei, un reper, o plasă de siguranță și, astfel, ei vor fi capabili să recunoască situații foarte periculoase, să pună limite atunci când cineva încearcă să le facă rău, să se protejeze și să facă alegeri care să îi facă fericiți. Bun. Am fost foarte mulțumită o bună bucată de vreme cu ce alegeri am făcut pentru primul meu copil. Colaboram, discutam foarte mult despre ce intenții am eu, la ce mă aștept de la el, de de facem așa și nu altfel. Apoi, acest copil al meu s-a făcut mare, a crescut și a început să găurească mănușa asta pe care i-o lucrase mama. Îm sensul că pur și simpli, uneori, nu m-a mai băgat în seamă. Nu sta cu fundul pe blatul de la bucătărie! (soțul meu încă o mai are pe asta) Nici nu am bănuit cât de stupid o să mi se pară să susțin acest fapt în zece propoziții diferite, în condițiile în care putem șterge urma fundului :))) (vedeți?!) și putem merge mai departe cu viața noastră. I-am dat dreptate, atâta timp cât se urcă singur și coboară fără să fie în pericol, care e treaba? Pur și simplu vreau să port alte conversații decât nu face aia, nu face ailaltă.. la cinci ai lui e nevoie de evaluare permanentă și de renunțare la tot ce e în plus altfel nu răzbești. Desigur, dacă eram în dormitor în timp ce întindea multă cremă de gălbenele pe podea ca să-și facă patinoar, l-aș fi oprit.

Ziceam că dacă nu filtrezi bine, nu faci față și aici intra în scenă Ileana, cel de al doilea copil. Pentru că despre mine vorbesc, poate unii țin la toate regulile, tot timpul, chiar și cu patru copii dar la noi s-a schimbat treaba și doar după al doilea. Timp de jumătate de an de la nașterea surioarei lui, Radu nu a mai vrut să plece la bunici deci m-am găsit de multe ori în situația de a rămâne cu ei doi acasă. Înțelegea dacă îl rugam să aștepte puțin să o adorm pe Ileana dar se întâmplau lucruri cât eu eram sus în dormitor. De exemplu și-a făcut înghețată singur (ăsta-i un lucru bun), altă dată a mâncat ciocolată singur 😃 (și n-a murit nimeni), de muulte ori a intrat peste noi (aici chiar era să mor de nervi și oboseală). Ideea era că eu am avut prilejul să-l observ cum se descurcă. Ce reguli încalcă (faza cu ciocolata), ce reguli nu încalcă (nu merge absolut niciodată fără centură) Cu un singur copil și deci cu foarte mult timp liber (nu știu de ce atunci nu mi se părea) cred că aș fi alterat exeperiența asta.

Acum, la al doilea copil, cred că am filtrat și mai mult aceste mici reguli ba chiar facem și unele compromisuri (sau cum să le zic). De exemplu, Ileana doarme somnul de zi deseori în mașină. De ce? în casă e mereu zgomot, s-a obișnuit așa pentru că de muulte ori o adormea tatăl ei în mașină în timp ce eu făceam timp special cu Radu, altfel nu m-aș fi descurcat. Am ales un somn în mașina sau în căruț pentru a funcționa, pentru a face față tuturor nevoilor. E bun? E rău? Ar putea să-i dăuneze? Nu cred că i-ar dăuna mai mult decât să doarmă mai puțin de cât are nevoie la vârsta ei.

Uneori să fii părinte înseamnă să te porți ca un somon în sezonul de împerechere. Adică să urci în aval, împotriva tuturor curenților, cu riscul să fii mâncat de urs. Dar exact același lucru aș putea spune și despre copii.

Reguli. Le voi păstra pe cele care ne țin în viață și sănătoși, voi încerca să le curăț de tot pe cele pe care le punem cu pretextul că le oferim o educație (chiar crezi că la 30 de ani își va mai roade unghiile de la picioare pentru că tot nu acceptă să și le taie?!), le voi reevalua mereu pe cele care au legătură doar cu mine (ordinea din casă) și voi inventa unele special pentru distracție!

O poză mai veche cu ei doi. ♥️♥️
Shopping Cart