Diferențe de gen.
E vineri și toate noțiunile învățate despre blogging mă îndeamnă să scriu ceva ușor de citit pentru weekend. Dar eu sunt mamă de copii mici, una care STĂ acasă cu ei, deocamdată, iar mamele care fac asta pur și simplu nu mai folosesc aceeasi unitate de măsurare a timpului. De cele mai multe (și fericite ori) ele sunt forțate să trăiască momentul prezent așa că folosesc ca unitate de măsură programul bebelușului: vin la cafea după somnul de prânz, plecăm la mare la primul somn al copilului mic, ne vedem în parc înainte de gustare, etc). Din acest motiv nu purtăm ceas. Ceea ce voiam să zic că mie mi se pare oportun să scriu exact ce procesez chiar acum, chiar dacă am auzit că e vineri după amiaza, chiar dacă nu e cel mai ușor subiect de dus. Eu zic că pofta vine mâncând, chiar și când este vorba despre introspecție și dezvoltare personală! Plus că ai două zile libere (nu și mamele) la dispoziție să îl rumegi.
Deci propun acest exercițiu învățat de la Oana Calnegru în timpul modulului „Cum creștem băieții și cum creștem fetele”. În acea duminică, am pierdut esența exercițiului și m-am bâlbâit în explicații pe lângă dar îl reiau aici pentru că dacă e ceva ce am nevoie, acel lucru este o narațiune. A propriei mele povești.
Care erau responsabilitățile și drepturile bărbaților și ale femeilor în familia ta de origine?
Nu cred că cineva, până la mine, pe linia maternă s-a gândit la drepturile femeilor. Cred că aș fi simțit dacă s-ar fi întâmplat asta. Eu am primit un mesaj încărcat de suferință și supunere chiar și în relațiile dintre femei. Formularea este una clasică: mama sau bunica sunt cele care gătesc constant (asta ca o îndatorire) iar bărbatul este cel care gătește duminica (un singur fel). Bărbatul a adus suficient de mulți bani în casă ca să se numească că întreține familia dar femeia a muncit întotdeauna dublu pentru că mesajul este că independența financiară este un drept câștigat dar îndeplinirea rolului de femeie este o obligație.
Cum ai primit educația în familie ca și fată/băiat? Cum era ”tratat” fratele/sora? Ce diferențe erau evidente și care erau mai subtile?
Fetele trebuiau să învețe iar băiatul (cel mai dintre copii, în cazul ăsta) mânca cozonac sub masă. 😃
Alt mesaj este că fetele se descurcă iar băieții trebuie protejați.
Mesajele au fost mai mult subtile, ca un dat.
Au fost nedreptăți pe care le-ai avut de suferit în copilărie din cauza diferințelor date de gen? Au fost privilegii asociate genului de care te-ai bucurat?
Singurul moment în care m-am simțit privilegiată ca și femeie a fost atunci când am rămas însărcinată. Brusc, se găsesc locuri în sala de așteptare, cineva se oferă să te ajute la căratul sacoșelor, oamenii devin mai atenți și îți zâmbesc mai mult sau ai ocazia să te odihnești de câte ori ești obosită.
Legea în România nu protejează femeile dar avem unele dintre cele mai bune legi pentru gravide sau concediu creștere copil. După acest moment ne întoarcem la salariile noastre, în general, mai mici și la munca dublă.
De când m-am căsătorit încerc să refac tiparele incorecte care mi-au foat transmise sau pe care le-am observat în jur. Îmi doresc să fac asta și mai mult de când am devenit mamă. Iar de când am devenit mamă (și) de fată, nu mă opresc nici în zilele de weekend. Să ne fie cu folos și cu evoluție!