(aproape) Tot ce știu despre relații.

Sunt mare fan relații. Am crezut că asta ține de personalitatea mea dar, după și mai multă introspecție, am realizat că prețuirea aceasta ține de valorile mele. Dedic timp și dragoste relațiilor mele iar din ele, la schimb, am învățat cele mai bune dar și cele mai rele lucruri despre mine! Că tot am zis de dragoste, mai jos am pus zece lucruri pe care am învățat să le fac în relația cu soțul mei ca să am senzația că mergem bine. 🙂

1. Am învățat să cer. În loc să continui să mă aștept ca celălalt să îmi citească gândurile, am învățat curajul de a spune ceea ce simt că am nevoie.

2. Reformulez. Ce vreau cu adevărat să transmit? De multe ori, nu filtrăm prea bine modul în care ne exprimam în relație și, astfel, ajungem să comunicăm printr-un tipar învățat de la alții. Astfel, nu mai ajungem să discutăm despre ceea ce s-a spus, ci despre cum s-a spus.

4. Insist cu ce am nevoie să primesc în relație. Un singur om nu are cum să îți îndeplinească toate nevoile dar sunt anumite lucruri pe care le poți (și le vrei) doar din relația cu soțul/partenerul.

3. Mă pun în papucii celuilalt. De exemplu, nu mai sun în mijlocul unei zile aglomerate să îi spun soțului meu la ce mă gândesc (mai mult că să fiu sigură că nu uităm), așteptându-mă ca el să se conecteze imediat la ce spun eu, de parcă și-ar fi petrezut ziua stând într-un hamac și așteptând telefonul meu.

5. Citesc. Vechile tipare nu dispar dacă nu sunt înlocuite cu unele noi. În zilele noastre cele mai utile și noi informații despre comunicare și relații se află doar la un click distanță. Nici nu e nevoie să mergi la bibliotecă!

6. Evaluez starea relației. Una dintre fricile mele este aceea de a nu mă pierde, în timp, de soțul meu. Este evident pentru mine că, fără o întreținere a dorinței de a comunica cât mai bine și a dorinței de revenire la sentimente mai bune, relația se poate pierde.

7. Conectare. Calitatea relației depinde de gradul de implicare emoțională. Cred că la baza tuturor certurilor stă lipsa de conectare. Cum ar fi dacă ne-am da seama de asta de la primele senzații de enervare și iritare? O ceartă nu face decât să creeze și mai multă distanțare iar fără punctul 2 (reformulare) rămânem blocați într-un cerc vicios.

8. Îi fac și lui loc. Tocmai pentru că una dintre fricile mele este aceea de a nu pierde relația, muncesc cu mine să îi fac și lui loc. Nu voi putea și nu voi vrea să susțin emoțional relația tot timpul iar dacă nu îi dau ocazia să pună piloni de la el, ne vom simți la fel de ciudat ca Turnul din Pisa. (Hă?!)

9. Caut să înțeleg. Dacă e adevărat că cine se aseamănă se adună, de ce, în cele mai multe relații, unul dintre parteneri este evitant iar celălalt este anxios? Adevărul că noi toți, cei cu atașament nesigur, căutăm să ne completăm în relații. Caut să înțeleg ceea ce am nevoie din partea sănătoasă a relației, fără să întrețin tipare relaționale care nu mi-au adus decât suferință. O altă informație care mi-a deschis mult ochii a fost aceea că temperamentul este înnăscut, biologic, nu se schimbă! Bun filtru pentru ajustarea la realitatea relației.

10. Ea: Iubesc eu prima.

El: Iubesc eu primul.

Foto credit @estherperrelofficial
Discuții cu cititorii la story-ul cu Love/Desire ❤️

Shopping Cart