Dragă mamă de copil mic

Bună! Cum ești? E ok dacă nu știi ce să-mi răspunzi. E totul atât de nou încât nu ai apucat să cataloghezi și să etichetezi tot ce simți. Abia dacă ai apucat să mânânci și habar nu ai dacă tot ceea ce faci este bine. Ce înseamnă bine atunci când viața altcuiva depinde de tine? Să vină cineva! Să mai fie cineva aici, cu mine. Am venit. Cu toate bagajele mele din primele luni cu bebelușul acasă. N-am uitat nimic și nici tu nu vei uita prea curând. Este posibil să simți că totul s-a întors cu susul în jos. Unde a dispărut timpul?

Acest copil din brațele mele are doar șapte zile (……. aici poți pune câte vrei tu). Închizi ochii. Șapte. Doamne.

În mintea ta rulează tot ce ai citit că ar trebui să faci dar corpul tău face tot ce știe el mai bine iar în spațiul dintre acestea două simți că ești tu, cea care nu mai e sigură de nimic. Eu așa m-am simțit iar mai jos las câteva informații importante despre nevoile copiilor nou născuți.

Dezvoltarea bebelușului 0-6 luni*:

1. Bebelușii au nevoi ca cineva să răspundă nevoilor lor.

2. Ei își exprimă aceste nevoie prin plâns. Ei nu își înțeleg propriile sentimente sau sentimentele părinților. Atunci când plâng nu încearcă să vă înfurie. Uneori, propriul plâns îi poate speria.

3. Plânsul este normal. Este chiar normal ca plânsul să continue atunci când încercați să liniștiți copilul. Și este normal ca plânsul să dureze mult, mai ales seara.

4. Unul dintre lucrurile de care copiii au cel mai mult nevoie este să fie ținuți în brațe, strânși la îmbrățișat, legănați și cărați.

5. Structura nu este necesară în această etapă iar copilul abia acum începe să se obișnuiască cu simpla rutină a meselor sau a băiței de seara.

6. Atunci când își duc mâinile la gură sau încearcă să apuce obiecte, ei exersează mușchi foarte importanți. Tot ce trebuie să faceți este să eliminați din calea copiilor obiecte cu care se pot îneca. În timp, pe măsură ce va crește și va dezvolta limbaj, îi puteți învăța ce este pericolul.

Este ceea ce am scris mai sus mai simplu decât ceea ce crezi că trebuie să faci?

Fii acolo, răspunde cu îmbrățișări și caldură, ai grijă și de tine!

Eu și Ileana atunci când avea câteva luni

*Formator Diana Stănculeanu, Master Training în Parenting, Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie

Shopping Cart