În viața tuturor există lucruri pe care vrem să le facem și lucruri pe care trebuie să le facem. Dacă începem cu cele mai de bază activități pe care le face o mamă, by default, sunt gătitul, spălatul, curățenia, călcatul. Plus multe alte mărunțișuri care nu se văd. Nu spun că așa e corect, ca o mamă să aibe aceste atribuții de la sine, spun că asta e situația în majoritatea cazurilor. Uneori, făcând atât de multe lucruri pentru că trebuie, abia mai avem timp să bifăm câte ceva din cele pe care ni le dorim. În cazul meu să gătesc reprezintă ceea ce trebuie să fac iar să mă joc cu copiii reprezintă ceea ce vreau să fac. Existând destul de multă frustrare în combinația acestor nevoie care intervin zilnic, am găsit cinci moduri care ne ajută pe noi să îmbinam satisfacerea acestor două nevoi.
1. Iau copiii cu mine la bucătarie. In general, de dragul limitelor sănătoase nu mă întrerup din gătit decât dacă unul dintre ei nu se află în siguranță. Le explic că a prepara mâncarea rezolva nevoia de baza a tuturor iar daca noi nu o pregătim consecința este că nu avem ce mânca. Astfel, îi iau cu mine și le dau de lucru, punându-i să aleagă dintre doua activități: speli legumele sau toci verdeața? La început, este posibil să se creeze mai multă dezordine dar este un preț atât de mic pe lângă dobândirea autonomiei copiilor dar și evitarea coșmarului de a găti cu un copil care se ține de piciorul tău.
2. Mă ajută la curățenie. Sunt foarte atentă la ce produse de curățat au acces copiii. O cârpă înmuiată în apă poate șterge praful de minune. Petrecem timp în aceeași cameră, de multe ori cu muzica dată drumul, făcând ceea ce trebuie să facem. Mai dansăm, mai vorbim. Bătaia este pe cine îl pornește pe Roborock.
3. Spălatul vaselor. Aici îmi vine să îmi mușc buzele puțin pentru că a) avem mașină de spălat vase și b) consumul de detergent de vase este exagerat. Ideea e că dacă nu ar exista și atât de multă spumă probabil că copilul nici nu ar fi interesat. Totusi, lustruiește atât de bine! Iar eu exact tehnica aceasta o folosesc: pun lumina pe ceea ce a facut bine în acțiunea respectivă. Iar când vine vorba de detergent, de exemplu, spun: De data asta pare că ai folosit mai puțină soluție, e benefic pentru solul unde se scurge apa și pentru portofelul nostru.
4. Pornesc mașina de spălat rufe. Pentru că evit ca ei să puna mâna pe rufele murdare și pe detergent (mai ales că merg deseori cu Ileana să bag la spălat), stabilim de la început ce și cine ce are de făcut. Mami bagă rufele iar copila apasă butoanele. Simplu. Mai simplu decât un copil care plânge pe la ușă.
5. Ajută când se tunde iarba. Cu grebla, cu mătura, cu aruncatul ierbii din roabă..
Dragă părinte, copiii noștri vor întotdeauna să ne facă pe plac. În absolut niciun moment instinctul lor de supravietuire nu i-ar îndemna să ne supere. Plus că se uita la noi ca la soare. Tot ce încearca puii ăștia mici să facă este să fie iubiți și să fie ei înșiși. La început vor fi neîndemânatici și vor experimenta prin moduri care pe noi ne provoacă dar ei nu au cerut să fie născuți. Sunt atât de multe lecții în copiii noștri despre cum era și noi la început, încât merită să îi sprijinim nu să-i cicălim.