Una dintre micile mele plăceri este să explorez orașele și locurile cu ochi de turist. Desigur, asta vine de la sine dacă ești pentru o săptămâna la Roma sau într-un citybreak la Atena dar eu vorbesc de locurile care ne înconjoară, micile orașe sau localități. Am în plan să explorez cât mai mult zona în care locuim iar, în curând, voi merge la muzeele din satele împrejurate, inclusiv la Casa memorială Ion Luca Caragiale sau ruinele Palatului Micul Trianon de la Florești. Eu am locuit în Târgoviște vreo zece ani dar pe vremea aceea nu priveam orașe ca Târgoviște cu ochi de turist și nu decisesem să transform viață, muncă și vacanțele mele în experiențe.
Astăzi povestesc despre vizita noastră la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. Acest muzeu se află în orașul Târgoviște, județul Dâmbovița. Cine a citit ceva istoria la viața lui știe că orașul Târgoviște a fost un oraș medieval important iar dacă decizi să-l vizitezi pentru o zi nu vei regreta. Ceea ce nu se știe foarte mult este că la Facultatea Valahia există un departament foarte puternic de arheologie, adică fix unde am învățat eu. Profesorii și cercetătorii acelui departament au înființat Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în clădirea fostului Muzeu de Arheologie. Situat pe strada Stelea, numărul 4, se află chiar lângă intrarea mănăstirii Stelea (construcție ce datează din secolele al XV-lea și al XVI-lea, monument istoric.)
Odată ce intri pe poarta frumos lucrată, poți observa casa de bilete în partea dreaptă iar intrarea în muzeu se face pe ușa principală, pe direcția porții. La intrare se află expuse patru cranii simbolizând stadiile evolutive ale omului și o harta a evoluție socio-culturale până la omul modern. Un corn pietrificat de mamut este așezat pe un suport metalic suficient de jos încât să poată fi admirat și de cei mici. În sala din partea dreaptă se află o expoziție permanentă de obiecte de cult din culturi precum Cucuteni sau Gumelnița și sunt expuse statuete antropomorfe donate e muzeul din Piatra Neamț. Intrarea în celelalte sălii ale muzeului se face, în partea stângă, printr-o peșteră cu podea din sticlă. Totul pare foarte real: prin podea se pot vedea obiecte prelucrate din piatră sau oase iar viața oamenilor preistorici este foarte real reprezentată de două statuete: un șaman care prepara ocrul în lăcașul unei stalagmite (vârful stalagmitei era decupat iar cavitatea era folosită pentru a reține și prepară ocrul) și reprezentarea detaliată a unui om de Neanderthal. Copiilor le-a plăcut foarte mult partea aceasta și s-au întors de multe ori să mai vadă încă ceva. A fost un prilej bun să găsească și desenele rupestre pe care nu le zăriseră din prima. Ieșirea din peșteră se face în sala expoziției obiectelor găsite de arheologi în situri: vârfuri de săgeți, lamele din silex, vase pentru ocru, arme și unelte. Deasupra, pe monitoare, rulau filmulețe în care cercetării imitau modul în care aceste obiecte au fost obține în preistorie. Copiii s-au putut uita, au putut pune întrebări iar eu am avut ocazia să le povestesc din experiența mea de student la Facultatea de Istorie cu ceva antrenament pe șantierele arheologice. Ultima sală din muzeu este o reprezentare a celor mai evoluate mamifere: Homo Sapiens. Se poate vedea tipul de așezare – cort acoperit cu piei de animal – , evoluția uneltelor – suliță cu vârf ascuțit – și iscusința – posibilitatea de a vâna animale mari precum zimbrul – toate acestea indicând gradul de evoluție de la primul biped la mamiferul din vârful lanțului trofic.
După cum se poate înțelege, expoziția nu este una foarte mare dar pentru noi a fost foarte bine așa. Radu are șase ani iar Ileana doi și, într-un astfel de muzeu, am putut hrăni și nevoie lor de explorare și curiozitatea specifică, dar am putut păstra și programul de somn al copilului mic. A doua zi, copiii au implorat să revină așa că, într-a treia, am mai făcut o vizită muzeului.
Aici am pus datele privind programul muzeelor ce fac parte din Ansamblul Muzeal Curtea Domnească.
Iar aici am pus un articol, scris mai de mult, plin cu detalii, despre cum poți vizita Zimbrăria Neagra. Tot în apropierea noastră. Așa că, dacă veniți de departe, ne oferim să vă facem un tur!