Mă mai iubește mami dacă fac așa? Cât de mult?

Am făcut trăit și azi foarte mult. Cred că asta poti simți doar în preajma copiilor. Bine, al ființelor umane, dar ne dăm noi voie mai mult în jurul copiilor.

O fată de trei ani mi-a spus că îi e dor de țiți și că îi vine să strângă când vede alt copil că papă lapte. Apoi mi-a înfășurat părul în pumnii ei mici și a strâns cât a putut de tare. Eu i-am descleștat mâinile, am luat-o în brațe și i-am propus să strângă cât poate ea un balon. L-a strâns mult, mult apoi a râs.

Copiii fac ceea ce simt, oricât de clișeic ar suna asta. Încearcă să provoace durere când simt durere. Încearcă să testeze limitele testând, de fapt, iubirea.

Mă mai iubește mami dacă fac așa? Cât de mult?

Mă iubește, nu mă iubește e joc pe care copiii nu au nevoie să îl joace cu părinții și poate fi amuzant doar dacă baza solidă e acolo: adică dragostea necondiționată a părintelui.

Așa cum fetița dragă bine mi-a spus că ea nu a strâns pumnii ca să îmi facă mie rău sau pentru că ea este rea ci pentru că așa a simțit. Copilul nu este ceea ce face, copilul este cine este. Ceea ce face, de cele mai multe ori, face în funcție de ceea ce simte iar copilul nu este nici măcar ceea ce simte sau ceea ce gândește. El este.

Comportamentul copilului nu este copilul în sine.El trebuie acceptat iar comportamentul oprit sau deviat. Un copil are dreptul să strângă dacă îi vine. Eu am găsit azi un balon dar poate fi o pernă. Ar fi bine să fie o pernă pentru că indiferent ce s-ar întâmpla eu le spun: Nu te pot lăsa să îți faci rău ție sau altora!

Ce s-ar fi întâmplat oare dacă am fi rămas blocați în comportamentul lui Radu din primul an de frate mai mare? Ar mai avut loc să fie și tandru și iubitor și atât de grijuliu cum e acum? Ar mai fost loc să capete el claritatea dacă noi l-am fi etichetat și judecat după modul în care se comporta? Ar mai avut curajul să își sărute sora sau ar fi înțeles că relația asta este periculoasă pentru el?

Copiii încă nu au vocabular emoțional să își exprime emoțiile pentru că sunt prea mici iar noi nu îl avem pentru că nu l-am învățat. Dar să privim dincolo de tot ceea ce se vede și să ne străduim să fim de partea copilului se poate, în orice caz, exersa.

Trei verișori

Dacă ți-a plăcut articolul meu apasă abonează-te la newsletter.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart