Anxietatea – vremuri numai bune de vorbit despre ea.

Se spune că există un fond genetic pentru predispoziția la anxietate. Practic, suntem urmașii celor mai anxioși dintre înaintași din motivul că anxioșii erau mai precauți, nu neapărat atât de curajoși cât să se arunce în luptă cu un leu, deci cu o rată de supraviețuire mai mare. Anxioșii au supraviețuit cât să ducă (și) gena asta mai departe.

Dar ce este anxietatea?

Suntem dotați cu patru (în unele cursuri și cărți am găsit șase) emoții de bază:

TRISTEȚE – BUCURIE

FURIE – FRICĂ

Am decis să le scriu așa în diade, vă spun puțin mai încolo de ce. Urmăriți-mă în continuare!

Toate emoțiile noastre de bază ne sunt utile. Venim echipați cu ele pentru că natura a decis că ele ne vor ajuta să ducem specia mai departe. Nu se poate fără. După cum se poate observa, sunt trei emoții negative și una pozitivă. Faptul ca suntem capabili să ne lăsăm avertizați în mai multe feluri de ceea ce simțim în legătură cu ceea ce experimentăm ne-a oferit capacitatea să evităm potențiale pericole. Din acest punct de vedere toate emoțiile noastre sunt bune.

ANXIETATEA vine și ea și la pachet cu una dintre emoțiile acestea de bază și anume cu FRICA.

Dar, în timp ce frica este o emoție utilă, care activează sistemul de supraviețuire (fugi, luptă sau îngheață), ne poate salva din situații de viață și de moarte și face parte din sistemul nostru de siguranță anxietatea este frica fără obiect real (patologică).

Motivul pentru care am scris acele emoții în diade a fost pentru că ele sunt descărcate în creier prin același neurotransmițător:

Prima diadă: SEROTONINĂ

A doua diadă: ADRENALINĂ

De ce e importamt acest lucru, poate vă întrebați? Ca să demonstrăm că, așa cum spune Oana Niculae – psihiatru infantil, Avem totul la purtător!

Am auzit mulți oameni spunând că simt frică zilele astea. Mi-aș dori mult ca acei oameni să se gândească dacă frica aceasta are un obiect real. Nu mai trăim vremuri în care ne luptăm cu leii.

-Păi, dacă anxioșii au supraviețuit atunci e bine să fii anxios! poate zice careva.

Dacă vă amintiți mai sus am zis că anxietatea este o frică fără obiect (daca nu e virusu’ atunci e clima, dacă nu sunt extratereștrii atunci e vaccinul, etc) deci nu activează sistemul de supraviețuire! Nu te salvează. Atunci când am întrebat care este minusul unul astfel de comportament anxios, mi s-a răspuns că este consumul enorm de energie din corp. Inchipuie-ți cum e sa ajungi într-o situație de viață și de moarte total consumat dinainte!

In condițiile în care localitatea în care am copilărit se afla printre cele trei localități carantinate din tot județul, mi-e dat să văd multă anxietate în jurul meu. Ca să vin în sprijinul oamenilor, las aici și cel mai ușor mod de reducere al anxietății, primul ajutor chiar și în atac de panică: respiratul profund!

Pentru cei care și-au dat ochii peste cap las și următoarea explicație care demonstrează că avem totul la purtător.

Mușchiul diafragmei nu se mișcă voluntar. Este un mușchi reflex. Il putem mișca doar când ne imaginăm că avem un balon în burtă pe care îl umflăm cu aer (deci umflăm burta când tragem aer). Aceasta mișcare declanșează secretia de serotonină (neurotransmițătorul bucuriei) și scade nivelul de adrenalină (neurotransmițătorul fricii) – în timpul crizelor de anxietatea corpul e inundat cu adrenalină! De patru ori la rând ar trebui să fie suficient.

Pentru că dacă îmi imaginez sau este real, cert este că, creierul nostru nu face această diferență!

Fluture azi pe câmp.

4 thoughts on “Anxietatea – vremuri numai bune de vorbit despre ea.”

  1. Multumesc. Nu stiam de legatura dintre serotonina si respiratul profund. Incerc sa ma tin de tehnica lui Wim Hof, nu prea sunt perseverenta, deci am aflat la dvs un “trigger”. WH e pe youtube.

    1. Mai știam și de o legatură cu nervul vag și autoliniștirea prin respirat profund.
      Voi căuta să văd la ce tehnica va referiți.
      Eu în perioada aceasta fac o meditație mindfulness și ajuta mult.

Comments are closed.

Shopping Cart