Mulți confundă consilierul pentru dezvoltare personală cu speakerul motivațional sau, într-o măsură mai mică, cu un psihoterapeut. Adevărul este că nu este nici una, nici alta. Consilierul nu vorbeste mai mult decât este cazul și nu dă sfaturi, nu se dă exemplu pe sine, păstrează in minte constant obiectivul clientului și lucrează pe obiective din prezent si viitor. Nu merge în zona de explorare a trecutului, aspect specific psihoterapiei. De fapt, doar partea de inceput a psihoterapiei se numeste consiliere. Un consilier bun realizează când este depăsit și își asumă obligația de a direcționa un client către psihoterapie dacă ajunge la concluzia că el nu-l poate ajuta.
În consiliere, obiectivele se stabilesc de la început și pot fi din toate ariile vieții. Dau doar câteva exemple: vreau să slăbesc, vreau să mă las de fumat, nu mai vreau să merg la jobul meu de acum, vreau să am o relație, nu mai vreau să țip la copii, vreau să învăț să imi gestionez anxietatea si frica ca acestea să nu mă mai copleșească, vreau să învăț să comunic cât mai eficient și fără să mă înfurii la serviciu sau acasă, am primit un diagnostic greu de dus. În principiu, poate fi orice obiectiv atâta timp cât obiectul consilierii nu este reprezentat de o patologie.
Toate acestea reprezintă obiective de dezvoltare personală. Tu crești, înveți despre tine, te cunoști mai bine, începi să faci lucrurile diferit iar toate acestea te fac să te apropii din ce în ce mai mult de adevăratul tău potențial. Ce nu este consilierea: Un mod prin care îi putem schimba pe ceilalți!
Recunosc, nu-mi vine ușor sa creez o reclamă pentru consiliere. Un text în care să descriu modurile prin care te pot ajuta prin consiliere (clarificare, susținere, resurse), acel text să fie preluat de algoritmul Facebook să ducă mai departe informația în fața cuiva care are nevoie, se află într-un blocaj, nu mai înțelege ce sa facă cu ideile pe care le are, nu e constant în alegeri, se simte dezamăgit că nu reușește de unul singur. Acel om care vede anunțul meu realizează că are nevoie de ajutor dar se răzgândește. În mintea lui motivele pot fi clare: nu am bani, nu am încredere, de ce să mai încerc dacă oricum cred că nu funcționează. Acest mecanism se numește rezistență la schimbare sau într-un cuvânt demotivare. Nu este ușor să iei decizia să mergi în consiliere și nu este ușor să rămâi. Vei munci, tu cu tine, cu ghidaj este drept, dar tu vei face munca.
Consilierul vine cu acel insight, cu acea claritatea că el nu înoată ca tine în emoții și vine cu tot ce a învățat de la profesioniștii aceia foarte buni, pe bani mulți, pentru a-i ajuta și pe alții.
În final, dacă ar fi să dau o definitie a ceea ce iti aduce dezvoltarea personală, aceasta s-ar regăsi într-un citat:
„Poti să ai mai mult decât ai, într-un mod mai usor decât crezi.”
A. R., change strategist
consilier acreditat de Ministerul muncii și Ministerul educației educator parental (în formare)