Ce înseamnă răsfăț? Conform dicționarului limbii române răsfăț înseamnă mângâiere, alintare/ huzur, belșug. Din câte ințeleg eu a fi răsfățat nu este cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla unui om. Din contră, știu cel puțin zece mame obosite cărora le-ar prinde bine o mângâiere, o alintare, niste perne din puf. Cu toate astea pericolul răsfățului a fost primul averstisment pe care le-am primit ca mamă. Urmat de
O să ți se urce în cap și n-o să-l mai dai jos din brațe.
Mi-am ținut copilul în brațe din prima clipă și nu i-am dat drumul multe luni pentru că doar așa puteam să funcționez. Și eu, și el. Nu știu în ce procent a fost rațiune și în ce procent a fost instinct dar am făcut ceea ce am simțit eu că e mai bine să fac. Iar copilul îmi vorbea prin plâns. Bebelușii nu au alte moduri de a se exprima atunci când sunt foarte mici. În primele luni de viață plânsul lor face parte din sistemul de supraviețuire. El plângea ca să îmi spună totul.
Cum să îl ajuți? Și cum să îl alini?
Îl iei în brațe, desigur. Asta o să vină de la sine dar acum nu mai este vorba doar despre instintul mamei versus experiența celor din jur, Știința vine să susțină că a răspunde nevoilor copilului de fi tinut în brațe și de a-l face să se simta auzit și înțeles îi oferă un fond emoțional sigur la care se va raporta pe tot parcursul vieții lui, în relații.
Bebelușii care au încredere în cei care îi îngrijesc se simt în siguranță. Dezvoltă un atașament sigur.
Bebelușii care au încredere în cei care îi îngrijesc înțeleg că lumea e un loc sigur și alte persoane sunt, de asemena, de încredere. Astfel, dezvolta latura relațională.
Bebelușii care se simt în siguranță se vor aventura cu încredere în etapa de explorare. Etapă esențială în dezvoltarea creierului.
Un copil care plânge are nevoie să știe că suntem acolo, lângă el, că il susținem și mângâiem. Este importantă mai ales prezența nu soluția.
Copilul care primește atenție și îngrijire atunci când este în disconfort învată că nevoile lui sunt importante.
Bebelușul care este luat în brațe atunci când are dureri sau suferă înțelege că este iubit și protejat.
Plânsul copiilor oferă părinților cele mai valoroase oportunități de consolidare ale relației părinte copil.*
Dacă conexiunea emoționala și fizică atât de necesară copilului nu ar fi o nevoie de bază ci răsfăț, atunci dezvoltarea creierului din a doua imagine nu ar fi fost diferită de prima imagine.
![](https://descultipriniarba.ro/wp-content/uploads/2022/02/DEB31CC5-59AF-44AD-9F18-14DE0ED9121F-1024x768.jpeg)