Planul de weekend bun

Este vineri și toata lumea este deja cu un picior în weekend. Vom avea timp să petrecem timp cu cei dragi, să dormim, să citim, să ne uităm la filme, să ieșim afară, si să … (pune tu un lucru pe care abia aștepti să îl faci). Planurile acestea ne dau un zvâc de energie în plus, creierul primește porțioara atât de râvnită de dopamină și, astfel, avem parte de ora magică a weekend-ului: adică timpul dintre momentul în care ai zburat pe ușa biroului și momentul în care ai ajuns acasă și văzut chiuveta plină cu vase. 🙂 Bucata asta nu se mai potrivește în planul tău dar treci peste pentru că e weekend.. În următoarea oră copilul mic vine acasă cu muci și febră, copilul mare vrea să facă în sufragerie o fortăreață cu toate pernele din casă și afli că vremea se strică de a doua zi.

Dacă ai simțit ultima frază ca pe un pietroi în stomac, e clar, și tu ți-ai făcut o lista lungă de planuri nerealiste.

Desigur, nu te condamnă nimeni că ți-ai pus pe lista lucruri faine dar cred ca acea lista ar trebui să includă și o strategie. Poate că acum 7 ani reușeai să dormi atunci când te simțeai obosit si nu era necesar să anunți pe nimeni dar acum ai deja doi copii minunați care te iubesc dar nu vor face liniște!

Strategia pe care o propun include un plan care să satisfacă nevoile tuturor taberelor. Conform Dr. John Gottman părintele suficient de bun îndeplinește nevoile copilului în 70% din timp iar în 30% nevoile lui de om. Pentru că un părinte cu un pahar interior golit nu are de unde ofere mai departe iar copiii noștri se încarcă de la noi. Din acest motiv ne putem simți obosiți și sfârșiți iar plânsul lor poate deveni greu de ascultat sau propunerile de joacă sună ca niste pretenții.

Prima etapă este să renunți la proiecții. Ce visezi să faci versus ce este realist că o să reușești să faci. Ia în calcul că nu o să poti face tot ce ți-ai propus dar să nu renunți de tot. 🙂 A doua etapă este să te gândești la ce ai nevoie mai mult în acest moment: sunt 15 minute de stat cu gândurile tale, ai nevoie de o meditație, vrei să vorbești cu un prieten, să vezi un film, să dormi, să faci sport? Gândește-te care este nevoia ta de acum și nu poate fi amânată. Nu uita ca este dreptul tău să îți îndeplinești măcar o parte din nevoi și asta te face o persoană rezonabilă și un părinte mai calm și liniștit. Acum că știi ce ai nevoie ca să funcționezi, asigură-te că îti alegi un timp si spațiu pentru acest lucru: oprești pe dreapta și stai câteva minute cu ochii în plafonul mașinii, alegi să mergi pe jos, suni și rogi bunica să mai țină copilul 15 minute. Dacă nevoia este de somn atunci lasă copilul să facă fortăreața aceea din perne. Ia totul așa cum vine și cred că asta este unul dintre cele mai benefice aspecte care au apărut în viața mea după ce am devenit mamă. Deși mici, copiii au nevoi mari pentru că ei se dezvoltă în relație cu noi. Cum spuneam: nu renunța dar nici nu te opune: dă-ți timp, fă-ți loc, umple paharul, dă mai departe.

Într-un articol viitor voi reveni cu strategie pentru ce ar putea face copiii cu timpul lor, fără sa aibă nevoie de ajutorul adulților, astfel încât să nu te simți vinovat/ă că stau ochii în ecrane. Cu toții merităm un weekend liniștit și odihnitor, cu timp petrecut împreună și cu grijă fața de oameni dar și de noi!

Shopping Cart