Fraudele Informatice – CyberScams

Fraudele informatice – CyberScams – conform dicționarului explicativ al limbii române fraudă înseamnă săvârșirea cu rea-credință, pentru a obține foloase, a unor acte de atingere a drepturilor altuia, hoție. Prin alăturarea cuvântului „informatice” putem înțelege că modul în care acest tip de fraudă are loc este prin intermediul mijloacelor tehnice: telefon, computer, e-mail, site-uri bancare false.

Știu mai multe decât îmi doresc despre asta pentru că, acum câțiva ani am primit un apel telefonic de la un tip care, cu o voce plânsă și un ton disperat, m-a sunat să îmi ceară bani. Afirma că e fratele meu și tocmai a suferit un accident. Îmi cerea bani, voia ajutorul meu. Din cele câteva minute de conversație îmi amintesc și acum că mintea rațională îmi dicta că în mod cert acea voce nu este a fratelui meu dar în corpul meu se instalase deja panica creată de impactul veștii că fratele meu ar fi putut suferi un accident. Cred că pe astfel de reacții emoționale se și bazează aceste apeluri. Neștiind exact ce să mai fac, deja îi spusesem chestii precum „Tu nu ești fratele meu!”, „Nu ai vocea lui!”, „De ce nu m-ai sunat cu numărul tău?” dar conversația continua. Cu aceeași voce care îmi dădea fiori, dar îmi stârnea și milă, mă implora să îl cred că are nevoie de ajutor. Până să îi închid brusc telefonul am mai avut o ultimă întrebare inspirată: Dacă ești fratele meu spune-mi pe ce dată ești născut. Iar el nu a știu, s-a bâlbâit, iar eu am profitat de acel moment de luciditate și am închis. Pe măsură ce scriu îmi dau seama că nu numai că a fost un apel absurd dar și unul lung. Îmi dau seama că în loc ca el să trebuiască să demonstreze că este cine spunea că este, mai degrabă, am fost eu nevoită să demonstrez contrariul.

Pe atunci nu știam că am fost victima unei fraude informatice. Nu am sunat la Poliție, nu am încercat să aflu cine ar fi putut fi. Mi-am sunat fratele, i-am povestit, dar despre acest incident nu mi-am amintit decât în aceste zile, când s-a vorbit foarte mult și despre un război informatic și care mi-a amintit că pe net sau la telefon poți rămâne fără griji și fără bani în două secunde. In plus, acum câteva zile, am primit un mesaj care mă anunța că parolele de la conturile de socializare, site și alte câteva parole importante au făcut parte dintr-o scurgere de date – data leak – și mi se recomandă să le modific.

Voi ați primit vreun mesaj de acest fel?

Ca să revenim la subiectul fraude informatice vă povestesc că pe site-ul fiecărui Inspectorat Județean de Poliție găsiți broșura cu acest tip de fraudă. Este creată în colaborare cu Europol și este tradusă în limba română.

Dacă aș fi citti aceasta broșură, aș fi știut că modul în care am fost eu abordată se numește „Apel telefonic tip phishing”. Daca aș fi citit aceasta broșură ar fi însemnat că am un minim de educație despre fraudele informatice și aș fi indentificat mult mai repede ceea ce mi s-a întâmplat. Cred că este esential și foarte la îndemână, după cum se vede, să ne informăm copiii – posesori de telefoane, adrese de e-mail, conturi de socializare- despre tot felul de pericole care pot apărea în lumea virtuală.

Dar și despre binecunoscuta Iubire prefăcută:

Shopping Cart