“Copiii se nasc cu posibilitatea de a se dezvolta.”

Pe măsură ce apar noi studii despre dezvoltarea creierului ni se arată și nouă, puțin câte puțin, complexitatea propriului corp. Suntem uimitori și încă nu știm totul despre cum funcționăm. Nu este de mirare că, în trecut, oamenii au inventat legende, povești și mituri ca să justifice ceva ce abia putem zări cu toată tehnologia și știința de care dispunem azi.

Zilele acestea, ca oricare alt om conectat la realitate, m-am gândit mult la siguranță, la nesiguranță și la viețile noastre care par ca o frunză în bătaia vântului. Cumva, nu eram naivă nici înaine, culesesem din experiențele mele un soi de resemnare că lucruri ni se pot întâmpla oricând. Dacă le supraviețuim, le putem integra în povestea noastră de viață. Se pare că asta este unica condiție.

L-am ascultat astăzi, din nou, pe Manfred Spitzer iar cuvintele lui mi-au rămas în minte toată ziua:

“Copiii se nasc cu posibilitatea de a se dezvolta.”

Cu toții ne-am ținut copiii cu o secundă în plus la piept, am renunțat la conflicte fără sens cu partenerii și ne-am analizat viețile din prezent. Iar în toată această nebunie, afirmația cercetătorului în neuroștiințe nu poate fi nicicând mai validă. Există acea posibilitate ca orice creier sănătos să se dezvolte optim doar dacă mediul îi permite.

Este acesta un mediu sigur în care să ne creștem copiii? Oamenii de lângă noi bombardați la propriu iar noi suntem bombardați cu știri, un ministru de externe afirmă senin că nu bombardează cu nimic, ceilalți spun că știau de două luni că se va întâmpla ce el spune că nu se întâmplă.

Cine știe ce va fi peste două luni și nu ne spune?

Astăzi Radu a deschis televizorul pe un canal de știri și, până să îi schimb canalul, a afirmat: -Asta este o știre falsă. -De unde știi, l-am întrebat? – Păi, scrie acolo. Dar el nu știe încă să citească.

Am văzut adulți care nu contestă vreodată veridicitatea unei știri apărute la tv. De fapt, remarca lui era urma a ceea ce am discutat zilele acestea despre fluxul de informații:

– nu tot ce vedem la televizor, auzim la știri sau citim pe internet este adevărat. Asta nu înseamnă că totul este o minciună.

– unele imagini apar doar ca să te facă să cumperi ceva sau să îți rețină atenția pentru cât mai mult timp.

– știrile false ne pot face să ne simțim la fel cum ne fac cele adevărate.

Sper să avem cu toții șansa unui mediu suficient de sigur.

Sursă foto: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart