Copilul mare a venit în seara aceasta de la tuns cu o frează superbă din față si cu trei urme de gheare în laterale. Mi s-a luminat chipul când l-am văzut intrând pe ușa, avea un zâmbet laarg (tocmai și-a pierdut incisiviul frontal :D), părea tare încântat. Am râs și eu dar atunci când mi-a arătat motivul pentru care era atât de încântat – cele trei urme de gheare – că altfel nu știu cum să le spun, am închis gura brusc și am mărit ochii, peste capul lui, la taică-su. Să meargă la tuns împreună e ritualul lor. Am simțit că nu sunt de acord. M-am supărat, deși n-am arătat și am rămas cu gândul la supărarea aceasta să văd despre ce e vorba.
Stiți, eu sunt un părinte care și-a lăsat copilul să poarte cizme de cauciuc vara și care nu l-a certat atunci când s-a tuns singur. Sunt un părinte care poartă colanți pe sub fustă ca să se poată cățăra alături de copii și sunt un părinte care a luat în calcul că ai lui copiii pot avea optiuni sexuale diferite. Doar zic.
Atunci ce e cu o frează cu gheare, de ce m-am activat tocmai aici?
Ceea ce am făcut eu mai sus este un exemplu de conversație interioară, întrospecție dacă vreți, și ar fi bine să le avem de fiecare dată atunci când ne vine să facem sau să spunem ceva copiilor noștri. Pentru că, uneori, este mai sigur să ne lamurim noi pe noi și abia apoi pe ceilalți.
Întrebări precum: Ce rulează în mintea mea acum? sau Cum se simte în corpul meu? pot fi foarte utile.
Important acest proces. Cconcluzia mea a fost că, pur și simplu, nu-mi plac acele modele. Bun. Imediat a venit și întrebarea: Iar eu vreau să îmi cresc copilul după valori și principii sau după al meu gust?
Întorcând rapid pe toate părțile mi-am dat seama că aș fi putut cădea cu ușurință în capcana ipocriziei: poți să te tunzi singur și să stai două luni cu bretonul ciuntit pentru că e corpul tău, alegerea ta, dar să nu-ți faci modele în păr că nu-mi plac mie. Ha, ce exemplu bun de dublu standart era să fiu.