Poate fi timpul la ecran și timp de conectare?

Problema timpului petrecut la ecran a devenit un subiect foarte discutat în ultima vreme. Dacă mă întrebați pe mine, este și va fi o discuție ce merită deschisă în orice moment. Ca în toate situațiile și aceasta a cunoscut diferite abordări: în unele familii tehnologia a fost îmbrățișată și adoptată pe loc, iar în altele oamenii aproape că se tem de ea. După cum ne putem da seama, aceste două variante reprezintă niste extreme dar mai există și o a treia variantă: aceea în care folosim tehnologia în mod benefic pentru noi și nu ne lăsăm coplesiți de ea și nici nu o transformăm într-o sursă a răului. Această variantă include și nevoia de a accepta că tehnologia nu va pleca nicăieri din viețile noastre iar dacă ar face-o, imediat ne-ar dori să fim din nou conectați la puzzle-ul virtual al lumii!

Astăzi am avut ceva timp liber și am sortat unele fișiere salvate alandala prin laptop. Din întâmplare, am dat peste filmarea serbării lui Radu, cea de final de grădiniță, și m-am uitat la sceneta în care interpreta un pacient exasperant care revenea la medic (interpretat de prietena lui cea mai bună) cu aceeași întrebare de nenumărate ori. Am râs foarte tare și mi-am propus ca mâine să o revăd și cu copiii.

N-am ajuns ușor în momentul în care să e propun copiilor să ne uitam la ceva. Am avut nevoie să citesc mult și să procesez și mai mult informațiile și temerile mele legate de consumul de tehnologie ca să ajung atât de flexibilă cât să le propun chiar eu asta. Dar aceasta este serbarea copilului meu și mă bucur că tehnologia a fost atât de avansată în timpul vieții noastre încât să o avem la un click distanță.

Probabil că sunt mulți părinti acolo care simt că dacă dau drumul chiar și puțin la încuietoarea cu care îsi protejează copiii vor scăpa frâiele de tot. Și așa depun atât de mult efort și pare că, uneori, certurile nu se mai termină. Probabil temerea lor este că pierd timp prețios, timp de calitatea, timp care nu mai vine înapoi.

Iar un părinte care își pune astfel de probeme nu poate fi decât un părinte care se va dovedi a fi suficient de bun.

Nu încurajez timpul petrecut la ecran, încurajez ca toate familiile să se uite cu atenție la valorile și obiceiurile pe care vor le dea mai departe și, în acord cu acestea și cu realitatea din acel moment, să facă un plan. A avea un plan înseamnă că ai ales să folosești tu tehnologia și nu invers.

A petrece timp cu copilul privind o serbare, un film, chiar și desenele lui preferate se transformă din privitul în gol în timp petrecut împreună. Poate fi un mod real și autentic de conectare și poate fi un mod prin care părintele se poate imersa în lumea copilului lui. Deci timpul la ecran poate fi un timp valoros pentru relația părintelui cu copilul, singura condiție este să nu fie singurul.

srusă foto:pexels

2 thoughts on “Poate fi timpul la ecran și timp de conectare?”

  1. O discutie interesanta merita comentata. Cred ca ar trebui sa publicati mai multe despre acest subiect, s-ar putea sa nu fie un subiect tabu, dar de obicei oamenii nu discuta astfel de subiecte. La urmatorul! Toate cele bune!!

    1. Mulțumesc pentru apreciere! Dacă vă ajută eu vă pot oferi o sesiune de 30 de minute pe acest subiect. Am făcut asta și cu alți părinți în cadrul programului de management ecran.

Comments are closed.

Shopping Cart