Să vorbim despre ceea ce ne doare face parte din procesul de vindecare

Temele importante ale vieții noastre revin și revin. Ele se cer văzute, povestite, integrate. Un mod de a integra amintiri sau experiențe de viață este acela de a le povesti.

Ești curioasă cum poate fi „provocată” această integrare în creierul tău?

Știm de la Daniel Siegel că partea dreaptă a creierului este cea care procesează imagini, senzații, limbajul non verbal și este locul unde se nasc ideile creative iar despre partea stângă a creierului știm că se ocupă cu acțiuni logice: enumerare, clasificare. Astfel, ne folosim una dintre emisfere să percepem emoții iar cu cealaltă să le verbalizăm. Această colaborare între cele două emisfere este chiar procesul de integrare.

Ca să ne simțim în siguranță este important să găsim o persoană de încredere care să ne asculte cu atenție și empatie, fără să ne judece.

Tu ai o astfel de persoană în viața ta?

Dacă nu, să știi că singurătatea socială este un fenomen întâlnit mai des decât ne imaginăm iar mult mai mulți oameni trec prin situația în care nu au cu cine să stea de vorbă, să fie ascultați fără ca partenerul de discuție să se simtă vizat sau rănit sau să încerce să rezolve situația. Această ascultare activă, pe care și eu am învățat-o de la mentorii mei, și nu condamn pe nimeni atunci când pur și simplu nu poate să facă asta, este o abilitatea care crește și se formează odată practicarea ei. Este nevoie de exercițiu ca să te deschizi dar și ca să asculți.

Tema de astăzi.

Dacă vrei să vorbim mai mult despre toate acestea sau despre tema aleasă, scrie-mi pe: andreea.raduta@descultipriniarba.ro

sau intră pe pagina : Lucrează cu mine

Shopping Cart