A face – de la șase luni la optsprezece luni – Cum știi că ai putea avea nevoie să recrești.

Închide ochii și amintește-ți cum erai tu atunci când ai împlinit șase luni sau un an, dar de la un an și jumătate ai amintiri?

Sigur că nu. Memoria noastră explicită nu așa funcționează. Cam până pe la vârsta de trei ani noi nu ne amintim ceea ce ni s-a întâmplat, ceea ce am experimentat, dar asta nu înseamnă că acele experiențe nu sunt “în noi” – prin modul în care ne-au influențat dezvoltarea.  Aceste experiențe fac parte din memoria noastră implicită. 

Chiar dacă nu ne amintim cum eram noi la acea vârstă știm că un copil aflat în etapa lui “a face” – de la șase luni la optsprezece luni – este preocupat să:

• își folosească toate simțurile, 

• să continue să formeze atașament securizant cu îngrijitorii lui, 

• să își semnalizeze nevoile și prin modul în care i se răspunde să dezvolte încredere,

• să ceară ajutor atunci când întâmpină situații dificile, 

• să dezvolte initiativă.

Dar ce se întâmplă atunci când nu primim îngrijire așa cum avem noi nevoie să primim?

Răspunsul este că noi tot creștem și tot ne dezvoltăm în funcție de asta. 

Dacă eziți să preiei inițiativa, dacă eviți să faci lucruri decât dacă ești sigur/sigură că le vei face perfect, dacă tu crezi că a nu primi suport sau a nu fi în siguranță este ceva normal, atunci poți avea nevoie să explorezi experiența ta de viață de la vârsta de șase – optsprezece luni.

Cum putem face acest lucru dacă nu avem nu avem amintiri.

În timpul conferinței lui Gabor Maté la București unul dintre participanți a spus că nu are acces la o perioadă mult mai lungă de timp din copilărie. Prin acces însemna că nu are amintiri. Ghidată de câteva întrebări, și-a demonstrat că, deși nu avea acces la amintiri, avea totuși acces la cum se simțise. “Faptul că îți amintești cum te-ai simțit înseamnă că ai acces!” a fost răspunsul lui dr. Maté.

În Atelierul în care lucrăm pe etape de dezvoltare folosim meditația ghidată, intuiția noastră, afirmații de creștere pe care am fi avut nevoie să le auzim ca să ne susțină creșterea și verificăm toate informațiile cu înțelepciunea corpului nostru.

Dacă simți că este o experiență de care ai putea avea nevoie și care ar putea să îți facă bine, te invit să te înscrii la atelierul din 27 octombrie, ora 18:30, de la Cofferino Hub, București, accesând acest link: 

https://cofferinohub.ro/ateliere/detaliu/144/

Mai multe detalii despre Atelierul cu aformații de dezvoltare pe etape de creștere aici

1 thought on “A face – de la șase luni la optsprezece luni – Cum știi că ai putea avea nevoie să recrești.”

  1. Pingback: Ce sunt și la ce ne folosesc Afirmațiile de dezvoltare. -

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart