Mamă de fată

Este ziua de naștere a fiicei mele. Împlinește trei ani. O vârstă superbă numa’ bună de exersat cuvinte precum nițiodată, nici gând, nu vreau.
Dar despre altceva voiam să vă povestesc. Atunci când am întrebat-o ce își dorește de ziua ei a spus că vrea un ursuleț cu fundă. -Cam așa de mare? Și îi arăt o distanță de treizeci de centimetri. -Nu, cam așa. Și-mi arată și ea una de zece. Bun.
Eu ce am făcut? M-am întors acasă cu o Peppa Pig măricică, un joc Montessori (logică, motricitate), o carte pe care poți colora cu un pix cu apă (pentru că îi place să coloreze), câteva haine. Practic, o sacoșă de cadouri.
Știți cum se numește asta? Cazul clasic de overindulgence.
“A fi permisivi cu copiii noștri înseamnă să le oferim prea mult din ce arată prea bine, prea devreme, pentru prea mult timp; să le oferim lucruri sau experiențe care nu sunt potrivite pentru vârsta lor, care nu sunt în raza interesului lor sau al talentelor acestora. Este procesul prin care ceea ce le oferim copiilor împlinește nevoile adultului care le oferă nu pe cele ale copilului care le primește.” (Illsley Clarke & Dawson).
Nici urmă de urs mic cu fundă pentru că nu am găsit unul dar care este mesajul pe care îl primește un copil care îsi dorește un ursuleț mic cu fundă atunci când i se oferă o sacoșă de lucruri pe care nu le-a cerut și pe care ar putea nici să nu le vrea?
“Dorintele tale nu contează, eu știu mai bine, ai nevoie să iți dorești mai mult, tu nu știi ce ai nevoie.”
Sunt doar câteva exemple de mesaje care pot ajunge la copiii noștri dintr-un gest pe care noi îl considerăm a fi ceva bun.. Adevărul că permisivitatea vine întotdeauna dintr-o inimă bună. Sau să zic o inimă rănită și bună?
De trei ani Ileana îmi tot arată cum se pun limite și, dacă ea nu ar fi fost așa cum este, probabil că nu aș fi întors-o pe toate părțile așa cum am făcut-o.
Conștientizarea este doar primul pas într-o lungă călătorie de practică. Ce am făcut mai departe?
Am făcut rost de un urs mic cu fundă, i l-am dat și l-am rugat să o întrebe dacă ar mai vrea să primească și alte cadouri. A primit.
Iar eu declar cu mâna pe inimă că învăț în fiecare zi de când sunt mamă.
Mulțumesc, Ileana și la mulți ani!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart