Părintele de care copilul tău are nevoie

Haim Ginott spune că felul în care-i vorbesc părinții și profesorii îi arată copilului părerea lor despre el. Afirmațiile lor influențează încrederea și prețuirea pe care acesta o acordă propriei persoane. Într-o mare măsură, limbajul celor mari determină destinul acelui copil.

Este o vorbă în limba engleză care spune “to look up to someone” ceea ce este echivalentul lui “a privi cu admirație pe cineva”.

În multe dintre sesiunile individuale observ acea dorință a părintelui în care vrea ca al lui copil să îl asculte și să facă ceea ce el îi cere fără a se explica sau fără a împărtăși motivele pentru care vrea sau nu să se întâmple acel comportament. Orice opoziție este egală cu sfidarea și asta declanșează frica ascunsă din sufletul părintelui. Că nu este suficient de bun dacă nu este ascultat, că nu este important.

Ne privim de sus copiii doar dacă nu-i putem privi în ochi.

De aceea, de fiecare dată îndemnul meu este să ne mutăm atenția de la comportamentul copilului la emoțiile părintelui. 

Împrietenirea cu propriile noastre emoții și sentimente ne poate ajuta să devenim părintele “coach emoțional” de care copilul nostru are nevoie.

Emoțiile sunt trăiri subiective la stimuli exteriori sau interiori și nu pot fi controlate, dar prin cultivarea inteligenței emoționale și a celei relaționale putem învăța să înlocuim reacția cu un răspuns bazat pe valorile noastre și nu pe emoțiile noastre.

Părinții cu inteligență emoțională scăzută:

  • Nu observă sau ignoră emoțiile cu intensitate scăzută
  • Consideră emoțiile negative drept toxice
  • Consideră că a vorbi despre emoții este prea dureros sau lipsit de sens
  • Reacționează violent sau agresiv față de emoțiile negative ale copilului.

Părinții cu inteligență emoțională crescută:

  • Observă emoțiile cu intensitate scăzută
  • Consideră emoțiile negative drept oportunități de conectare și învățare
  • Au un vocabular al emoțiilor
  • Transmit multă empatie
  • Rezolvă probleme abia după ce au abordat emoțiile.

Coachingul emoțional este o abordare verificată științific care îți îmbunătățește relația cu copilul și tot ce cuprinde ea: modul în care te porți tu sau copilul tău, felul în care comunicați unul cu celălalt și, desigur, modul în care priviți unul către celălalt.

Vino în sesiunile de coaching emoțional 1:1👇🏻

https://descultipriniarba.ro/consiliere-individuala/

1 thought on “Părintele de care copilul tău are nevoie”

  1. Datorita acestei explicatii simple si complete, oricine poate intelege cum sa acorde mai multa atentie emotiilor sale si copiilor. Multumesc pentru informatiile oferite! 👍

Comments are closed.

Shopping Cart