Verde la tantrum

Copilul mic a avut mai devreme un tantrum de toată frumusețea. În timp ce se tavălea prin parcul de lângă gărdiniță, cu capul prin urzici, mi-a strafulgerat prin minte replica fratelui ei de acum ceva vreme care ținea un flacon de tantum verde la vedere: – Mami, putem să îi dam și Ilenei cu TANTRUM verde? De fapt, îi dăm nu-i dăm cu tantrum, ea ne arată oricum ce înseamnă “emotional mealtdown” pentru că este în acea etapă de vârstă. Da, ea, fetița dulce care cunoaște atât de bine “norii emoției” și cum să îi alunge.

“An uncontrolled outburts of anger and frustration, typically in a young child.”

Zice Google și noi o sa pornim de aici.

O criză incontrolabilă de furie și frustrare, specifică copiilor cu vârste mici.

Atunci când ne naștem creierul nostru emoțional este dezvoltat 100% iar creierul nostru rațional doar 20%. Creierul nostru emoțional este locul unde se nasc emoțiile, iar creierul rațional unde acestea se reglează. La vârste mici între aceste două părți ale creierului nu există legătură. De aceea copiii mici nu au capacitatea de se autoregla. Singurul mod în care copilul învată această autoreglare este prin starea de calm a părintelui, de aceea este esențial să ne păstrăm calmul. Ei oricum nu aud ceea ce le spunem dar contează foarte mult să ne simtă prezența conștientă, chiar dacă urla din toți rărunchii “Pleacă!!”

Comportamente și idei care împiedică părintele să empatizeze cu propriul lui copil:

– lipsa înțelegerii nivelului de dezvoltare psiho-emoțională al copilului.

– sentimentul de rușine că ceilalți părinți l-ar putea judeca

(dacă se întâmplă în public.)

– confuzia dintre imposibilitatea copilului de a se autoregla și sfidarea autorității părintelui. 

– acordarea atenției unor detalii care nu contează: îți murdărești hainele.

– se concentrează foarte mult pe ceea ce se vede și nu caută emoția sau nevoie din spatele comportamentului.

– renunță la limite nenegociabile cu scopul de a evita ceea ce se simte greu pentru ei: plânsul fără oprire al copilului, “scandalul”, rușinea, vinovăția, furia care crește.

Ce ar fi bine să urmărim: 

– momentul în care se declanșează și posibila cauză emoțională sau fizică. La noi se întâmplă după grădiniță din cauza oboselii fizice acumulate în urma activităților dar și a socializării cu atât de multe persoane. A dorului, a frustrării acumulate în urma perioadei petrecute departe de casă. Dacă există un tipar, atunci am putea evita o descărcare atât de puternică și consumatoare de energie.

– de multe ori copiii se leagă de un anumit factor – la noi a fost faptul că am oprit leagănul și nu l-am lăsat se oprească singur, apoi a fost faptul că nu i-am lăsat cordonul de la geacă, apoi nici nu mai știu ce. 

Cum ar fi bine să ne purtăm pentru ca un copil de trei -patru ani să poată trece în siguranță peste provocarea unui tantrum:

– rămânem prezenți și conștienți alături de copil. Prezenți fizic atât cât ne permite, conștienți de ceea ce știm despre dezvoltarea lui și de ceea ce simțim noi în acel moment.

– vorbim puțin – ca să proceseze ceea ce spunem copilul are nevoie de partea din față a creierului, iar dacă el este foarte mult în emoție atunci îi este activată o cu totul altă parte din creier.

– punem limite de siguranță – te ajut să nu mă lovești (punem mâinile pe lângă corp), avem grijă să nu se lovească. Eu nu am văzut urzicile decât după ce s-a ridicat. 

– pe mine mă ajută să mă asigur că sunt în rolul de mamă/adult și nu în controlul emoțional al unei părți din mine activate de reacțiile copilului.

În final, vreau să spun că uneori ne vom descurca mai bine alteori mai rău, indiferent cum ar fi, este important să reluăm discuția. “- Cum te mai simți acum? Îți amintești ce te-a supărat așa tare? Vreau să îți repet că nu te pot lăsa să îmi vorbești / lovești așa indiferent dacă faci asta pentru că esti furios/furioasă.”

Cu blândețe pentru părinți și copii,

Andreea

2 thoughts on “Verde la tantrum”

  1. Ce fetita frumoasa ai! Ce noroc pe ea sa fie crescuta de o asa mama implicata.
    Mi-a fost dor sa te citesc!!! 😘

Comments are closed.

Shopping Cart