Ce sunt și la ce ne folosesc Afirmațiile de dezvoltare.

Extras din cartea 139 ways to give and get affirmations:

Afirmațiile de dezvoltare sunt mesaje vitale pentru creștere, care oferă oamenilor sens și direcție. Acestea susțin fiecare persoană în parte să dobândească abilități specifice fiecărei etape de crestere. De asemenea, susțin recuperarea acelor aspecte esențiale care țin de dezvoltare și de crearea unei structuri sănătoase, o bază necesară pentru luarea deciziilor bune de viată. Făcând loc acestor aceste afirmații în rutina noastră poate conduce la cresterea stimei de sine și îmbunătățirea multor aspecte ale vieții de zi cu zi. Acceptându-le la niveluri din ce în ce mai profunde, ne putem simți mai iubitori, plăcuți și veseli.

În textul original: “These affirmations are life-supporting messages that gives people hope and direction for growth and health. They help the individual learn the skills of each developmental stage. They help repair aspects of growth that were not well done, and they are useful in prevention programs because they help individuals build the background for making good decisions about life. Incorporating these messages into our lives helps us raise our self-esteem and improve our health. As well belive and accept the affirmations on deeper and deeper levels, we become more attractive, productive, loving and joyful.”

Aș dori să încep prin a explica că afirmațiile de dezvoltare sunt diferite de afirmațiile pozitive. Ele vin la pachet cu o metodă de lucru pentru recuperarea anumitor obiective specifice. Deși susțin pe oricine rezonează cu afirmațiile pozitive să le folosească, simt nevoia să adaug că lucrul cu afirmatii “developmentale” (de dezvoltare) este o metodă diferită.

Sunt mai multe reacții pe care le-am observat  la cei care aud pentru prima dată despre Afirmații de dezvoltare. 

Gândul pe care l-ai avut după ce ai citit prima propoziție este un indiciu care arată categoria în care te încadrezi. Sceptic sau deschis?

Întrebare mea este: Ești un căutător? Dacă da, află că și eu, iar primul meu gând atunci când am auzit pentru prima dată despre această metodă de lucru a fost unul de curiozitate și deschidere. Știam că ceea ce spunem și cum spunem contează foarte mult în relațiile noastre? Da. Atunci vreau să știu mai multe despre ceea ce pot să afirm pentru a susține relațiile mele. Cu cât am aflat mai multe, cu atât m-am deschis mai tare și am rezonat și mai mult. Deși am început să folosesc aceasta metodă acum mai bine de șase ani în relația cu fiul meu, surpriza a venit atunci când am adus și mai multă conștientizare în relația cu mine însămi.

Pentru părinti:

Ce poți învăța despre tine și copilul tău, și este foarte important de știut cât mai devreme, atunci când lucrezi cu metoda firmațiilor de dezvoltare:

  1. Începi să cunoști obiectivele de dezvoltare ale fiecărei etape ceea ce explică foarte bine anumite comportamente. Odată ce înțelegem din ce nevoie vine comportamentul, atunci ne putem concentra pe ceea ce este important si nu doar pe ceea ce este evident.
  2. Poți afla care sunt acele comportamente tipice fiecărei etape ca să poți corela informația.
  3. Exersezi, lucrezi și înveți cel puțin șase afirmații potrivite pentru fiecare etapă.
  4. Afli care sunt acele acțiuni concretecare susțin copilul în a-și împlini obiectivele de vârstă și care sunt acele comportamente ale părintelui care pot fi dăunătoare.

Dar ce se întâmplă atunci când nu atingem un obiectiv de vârstă?

Obiectivele de vârstă ratate apar pe tot parcursul vieții noastre sub forma unor dificultăți în relaționare (specifice etapei în care verbul “A fi” predomină), reticența la tot ceea ce este nou (obiectiv specific etapei de Identitate&putere), greutatea cu care luăm decizii (dacă vorbim despre etapa Structură) iar exemplele pot continua. Partea grea este că nu putem dobândi aceste obiective fără susținere. Atunci când suntem copii avem nevoie ca îngrijitorii noștri să ne înțeleagă. Partea bună este că atunci când suntem adulți putem lucra (la început alături de cineva, apoi devenind noi înșine stăpâni pe ceea ce avem nevoie învățând să ne oferim).

Pentru adulții care vor să intre în procesul de ReCreștere:

Ce putem afla important din lucrul cu afirmatii atunci când lucrăm pentru redobândirea unor obiective ratate:

  1. Includem pașii enumerați mai sus pentru a creea baza pentru procesul de reCreștere.
  2. Afli care sunt indiciile care îti arată pe ce etapă ai nevoie să lucrezi.
  3. Obții listă cu acțiuni concrete care susțin obiective specifice. În timp, îți poti găsi propriile moduri în care să fii acolo pentru tine.
  4. Dar oare cum se traduc obiectivele noastre neîmplinite, în actiuni concrete astăzi și cum pot să le identific?

Ce ai nevoie atunci când începi sa lucrezi cu afirmații:

Să fii conștient/ă de faptul că ai puterea de a aduce schimbari concrete în viața ta. Eu nu am puterea să conving și nici nu mi-o doresc.

Să fii curios sau curioasă în legătură cu experiența ta.

Să fii deschis la conectare si împărtășire.

ReCreșterea este un proces și nu presupune doar o singură încercare.

Click pe imagine pentru Quiz👇🏻

Dacă ai întrebări, îmi poti lăsa un mesaj la andreea.raduta@descultipriniarba.ro

Alte link-uri utile pe acest subiect, deși nu am apucat sa detaliez fiecare etapă în parte.

https://descultipriniarba.ro/2023/01/17/cum-atelierul-cu-afirmatii-devine-atelier-de-joaca-pentru-copii/

https://descultipriniarba.ro/2022/10/24/a-face-de-la-sase-luni-la-optsprezece-luni-cum-stii-ca-ai-putea-avea-nevoie-sa-recresti/

https://descultipriniarba.ro/2022/09/21/a-fi-de-la-nastere-la-sase-luni/

https://descultipriniarba.ro/2022/09/19/prenatal-trei-indicii-ca-ai-nevoie-sa-rescrii-povestea-din-burtica-mamei-tale/

Cu blândețe, Andreea.

1 thought on “Ce sunt și la ce ne folosesc Afirmațiile de dezvoltare.”

  1. Sunetul acestei metode mi se pare promitator! Eu cred ca este foarte important sa cugetam la aceste afirmatii si sa ne lasam deschisi pentru adevarurile si indrumarile pe care ni le ofera. Sunt convinsa ca in felul acesta vom reusi sa avem o mai buna intelegere a/ti unei importante vieti si sa avem multumirea de a putea oferi exact ceea ce avem nevoie.

Comments are closed.

Shopping Cart