Trăim în era părinților care își doresc să își iubească necondiționat copiii, a celor care nu ezită să le spună „poți să îmi spui orice”.
Cu toate acestea, sunt momente în care nu suntem noi aceia către care copiii se îndreaptă atunci când au nevoie de ajutor. Acest lucru ne determină să chestionăm calitatea noastră de părinți.
Câteodată mesajul de iubire pe care îl trimitem copiilor noștri, fie prin fapte, fie prin vorbe, nu este acceptat și internalizat de către copil. Ne putem da seama că acest lucru se întâmplă atunci când observăm că acesta respinge gesturile de iubire din partea noastră sau interpretează permanent ceea ce spunem ca pe o critică. Acest lucru se întâmplă atunci când copiii cresc într-un mediu în care ajung să simtă iubirea în mod condiționat și astfel învață să „lase să intre” doar o anumită parte a hranei emoționale pe care o primesc, cam cât de multă simt ei că este safe.
Dacă observăm aceste trăsături ar fi bine sa ne punem următoarele întrebări: Este copilul meu rănit de altă persoană? De cineva care face remarci răutăcioase și se poartă cu cruzime? Sau este rănit de cineva care nu înțelege etapa de creștere în care se află și interferează cu obiectivele de dezvoltare ale copilului?
Acel cineva poate fi celălalt părinte, un frate mai mare sau unul mai mic, poate fi un bunic, profesor sau un coleg de clasă. Acel cineva putem fi noi până să ajungem să ne dăm seama ce facem.
Ne simțim vinovați? Sigur, atunci putem folosi această vinovăție să luăm atitudine și să o transformăm în oportunitate.
Ne simțim cuprinși de rușine? Atunci căutăm noi înșine sprijin ca să nu rămânem blocați.
Cum îi mai putem ajuta pe copii să primească mesajul nostru de iubire:
🌱Discutăm cu copilul și îi spunem că nu suntem siguri că a înțeles mesajul nostru. Repetă cuvintele, dar nu te aștepta un răspuns.
🌱Putem încerca atingeri ușoare și repetarea mesajului cu căldură.
🌱Încercăm refrazarea mesajului, după ce am cerut permisiunea,
🌱Putem testa cuvintele sau gesturile pe noi înșine. Ne sună ca un mesaj de iubire și se simte hrănitor?
🌱Rămânem sensibili la preferințele copiilor în modul în care ne exprimăm efecțiunea față de ei. Unii dintre ei preferă îmbrățișările, alții cuvintele, iar alții vor să simtă mai mult.
🌱Putem întreba copilul care este modul lui/ei preferat de a primi afecțiune.
🌱Discutăm despre moduri în care ne place nouă să primim afecțiune și scoatem în evidență că putem avea preferințe diferite.