Se încheie ceva / începe altceva

Încheierea anului școlar este unul dintre puținele momente în care copiii pot exersa atât finalul unui întreg an de efort, dar și începutul a altceva – vacanța de vară. De cele mai multe ori, pentru schimbări de genul – azi e, mâine nu mai e – nu avem atât de mult timp să ne pregătim pentru tranziție dar cred că putem croi pentru copiii noștri o experiență de viață destul de faină, diferită, chiar dacă amintirile noastre ne-ar contrazice puțin. 

Atunci când am aflat că încep din nou școala, recunosc, am fost puțin supărată. Bine, să zicem că așa se simțea tranziția la mine în corp. De ce? Intrasem într-o rutină foarte plăcută de vară: copiii dormeau până târziu în cuibul întunecat de după draperiile opace, eu scriam dimineața, apoi conectare, apoi ceva timp de pus masa și tot așa. 

Sigur, partea din mine bosumflată că a doua zi începe școala nu avea cum să fie un adult. Pentru că un adult nu mai merge la școală pentru că trebuie. Sigur acolo era un copil prea singur, neînțeles și “nepotrivit” total în locul numit școală. M-am observat așa îmbufnată și am zis că vreau să schimb povestea. 

Sunt sigură că ai mei copii vor colecta propriile lor motive de supărare în toți anii care vor veni, la fel cum sigur își vor aduna și amintiri frumoase, superbe chiar.

Emoțiile mele neprocesate nu aș dori să fie unul dintre acele motive pentru care ei se simt într-un fel sau altul. Până la urmă, modul în care procesăm aceste pierderi – finalul unui an școlar înseamnă și trecerea la alta etapă de vârstă de multe ori, pentru mulți înseamnă schimbarea colegilor de clasă – poate fi un prilej de a crea un tipar al schimbărilor mai conștient.

Ce putem numi pierderi de-a lungul vieții noastre?

Deces: animal de companie, vecin, coleg de clasă, prieten, bunic, frate, părinte, soț, copil

Divorțul/separare: Pierderea căsătoriei, stimei de sine, vise, planuri de viitor, securitate

Pierdere: loc de muncă, băiat/prieten, sănătate, note, promovare, prieteni, stima de sine, acceptare la facultate

Schimbări: Mutare (pierderea casei, a cartierului, a prietenilor), nașterea fraților, absolvirea, un nou loc de muncă, renunțarea la o dependență.

@The Grief Recovery Handbook by Cherry & Jones

Ce îmi doresc, totuși, să le transmit?

Primul lucru care mi-a venit în minte a fost să facem un exercițiu de sărbătorire al efortului lor. Fiecare să își tină un mic discurs prin care să se felicite pentru că au ajuns până aici, că au terminat ceea ce au început. E atât de important să ne felicităm copiii pentru efortul de a ajunge până într-un punct, chiar dacă au ajuns sau nu plini de lauri așa cum cere un standard impus de societate. De multe ori finalul de an vine la pachet ori cu foarte multă validare din partea părinților pentru note mari, premii și alte lucruri pe cere le-a mai făcut copilul iar pentru alții cu foarte multe frustrări, dezamăgiri și comparații nefolositoare.

E posibil ca ei să intuiască ceva ce contează cu adevărat, noi să fim acolo la primire

La școală, Radu nu primește premiu, ci va primi o diplomă ca toți colegii lui, dar la Școala de Soroban a avut testare de final de modul. A încheiat cu 93 de puncte. Nu mi s-a părut deloc încântat de nota lui mare și am țesut o pânză de poveste în care i-am povestit despre cum nota nu reflectă cine este el ca persoană, plus ca e un scor foarte bun, nu mă mai opream. Nu voiam să fie foarte fericit legat de asta, dar voiam să nu fie supărat. Mă înțelegeți? ATÂT de mult mai am de învățat!

Mă ascultă el, ce mă ascultă apoi zice “- Mami, nu cred că am luat o notă mică, dar pur și simplu nu îmi pasă. Putea să îmi pună și zero.”

În final, câteva rime spontane pe care le-au creat în timpul cinei atunci când i-am rugat să îmi spună impresii despre acest final de an.

Radu: Școala s-a terminat vacanța a intrat.

Ileana: Școala s-a terminat vacanța a recontinuat.

“AM TERMINAT SCOALA SI O SA MERG LA MARE CU TOATA FAMILIA” aici a scris chiar Radu.

Te rog, wordpress păstrează-mi aceste amintiri așa cum ai făcut cu toate celelalte 743 de articole de până acum.

Poate că ai avut și tu aceste frământări? Dacă este așa, aștept să îmi povestești modul tău original de a sărbătorii finalul de an pe andreea.raduta@descultipriniarba.ro

Copil de care merge să își ia la revedere de la grupa mică.

Shopping Cart