TREI dimensiuni ale TEMPERAMENTULUI (trăsătură înnăscută a personalității) care ne pot influența relațiile pe timpul vacanțelor.

De nenumărate ori, de-a lungul vieții mele, i-am auzit pe oameni vorbind despre “felul lor de a fi” sau despre “firea lor”. Cu toții știm că firea cuiva nu se poate schimba. Așa-i? Nu am auzit pe nimeni să spună acest lucru. Din contră, cu aceste expresii întărim ideea că vorbim despre ceva ce nu poate fi schimbat.

Felul de a fi nu este ca gustul pentru supa de roșii sau pasiunea pentru fotbal pe care am avut-o la un moment dat. De fapt, vorbim despre componentă a personalității noastre, înnăscută și de neschimbat, care se numește temperament.

DIFERIT, nu dificil sau defect – ce diferențe creează cele mai multe disensiuni în relația părinte copil

Părinții de unul sau mai multi copii cred că pot să confirme că există acea potrivire de temperament între el și unul dintre copii. La noi e o potrivire încrucișată de gen: adică fiica mea are un temperament asemănător temperamentului soțului meu, iar Radu are firea mea.

Apariția acestor diferențe nu are nicio legătură cu iubirea pe care le-o purtăm copiilor noștri, ci face partea din unicitatea și individualitatea noastră ca persoane. Deș ar putea părea mai ușor cred cu tărie că nu putem elimina diferențele iar că dispariția acestora, oricum, nu ar aduce nimic bun. Ce putem face, în schimb?Ajustarea așteptărilor noastre în funcțiile de aceste diferențe le pot transforma din motive de ceartă în motive autocunoaștere și dezvoltare.

Acele trăsături care te frustrează mai tare în relația cu copiilor tău, nu sunt DEFECTE ale acestuia, ci sunt DIFERENȚE de percepție, dezvoltare și temperament dintre tine și copilul tau.

În total, sunt 7 dimensiuni ale temperamentului.

Șapte moduri în ne putem diferenția de copilul nostru. Repet, este bine de știut că temperamentul este o trăsatură înnăscută a personalității și se modifică foarte putin sau deloc pe parcursul vieții.

Tu știai că există un test de temperament care poate să îți clarifice și mai mult aceste aspecte?

Deși am menționat șapte dimensiuni, eu o să pun în acest articol trei dintre acestea cu posibilitatea de vă invita să descoperiți mai multe în ateliere sau ședințe individuale.

TREI dimensiuni ale TEMPERAMENTULUI (trăsătură înnăscută a personalității) care ne pot influența relațiile pe timpul vacanțelor.

  1. Nivelul de activitate

Unii copii sunt foarte activi, doritori să alerge, să sară sau să se cațere în majoritatea timpului. Ei nu stau locului aproape niciodată, nici măcar la masă. Par să fie tot timpul în mișcare.
Alți copii sunt inactivi, preferând activitățile liniștite, cum a fi să se uite la cărți sau să facă puzzle-uri pentru perioade lungi de timp.
Nivelurile de activitate ale altor copii sunt undeva între cele două extreme.

2. Răspunsul la situații noi

Unii copii abordează situații noi. Ei zâmbesc la străini, se duc la grupuri noi de copii și se alătură jocului acestora, își fac cu ușurință prieteni noi, le place să încerce mâncăruri noi și le place să meargă în locuri noi.
Alți copii se retrag din situații noi. Ei se îndepărtează de străini, le ia mult timp să se alăture unor grupuri noi, scuipă mâncarea nouă și ezită sau evită să meargă în locuri noi.
Răspunsurile altor copii la situații noi sunt undeva între cele două extreme.

3. Adaptabilitate

Unii copii se adaptează rapid la rutine, locuri, oameni și mâncăruri noi. Poate să le ia o zi sau două să se adapteze la un program nou, sau la a trăi într-o casă nouă sau la a merge la o școală nouă.
Alți copii se adaptează lent. Le poate lua luni să-și facă prieteni într-un cartier nou, să se simtă confortabil la o școală nouă sau să urmeze un program nou.
Adaptabilitatea altor copii este undeva între cele două extreme.

Odată ce devenim conștienți că cei dragi pot fi, pur și simplu, diferiți de noi ne putem ajusta părerile, așteptările și comportamentul. Aceste lucruri, aparent simple, sunt dificultăți relaționale foarte des întâlnite iar vacanțele sunt perioadele în care avem nevoie să punem la bătaie toate abilitățile noastre de relaționare, fie că vorbim de modul în care învățăm să ne bucurăm împreună sau cum să depășim diferențele dintre noi.

Poza noastră de vacanță din acest an.

1 thought on “TREI dimensiuni ale TEMPERAMENTULUI (trăsătură înnăscută a personalității) care ne pot influența relațiile pe timpul vacanțelor.”

  1. Pingback: Sensibil, sociabil, hotărât sau conștiincios? -

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart