Un articol despre cum să navigăm prin luptele de putere alături de copiii noștri, nu contra lor.
Ora 7:00 a dimineții. Copilul mic deschide un ochi, apoi pe al doilea. Privește înspre cele două teancuri de hăinuțe călcate și spune „Ics!” – ceea ce eu știu că înseamnă: nu o să le port nici într-un milion de ani! Așa începe un dans de zeci de minute pe versuri precum: mă gâdilă, nu-mi place, tu vrei să mă îmbrac urât?? Toate astea despre haine pe care ea și le-a ales cu o seară înainte.
Poate că îmi vine să îmi dau ochii peste cap, dar..
Îmi dau seama că e o zi grea pentru fiica mea pentru că în zilele bune, pur și simplu, refuză doar unele dintre haine iar în cele foarte bune se simte suficient de puternică deja și nu are nevoie să învingă pe nimeni ca să își înceapă ziua cu zâmbetul pe buze. Pentru că, da, aceste discuții nu sunt despre haine și nici despre gusturi. Dacă ar fi fost așa, totul s-ar fi rezolvat cu replica pe care i-am dat-o din prima clipă:
Este în regulă să alegi!
Atunci despre ce ar putea fi vorba?
Este despre putere și, pentru o scurtă demonstrație, vă invit să închideți ochii și să vă imaginați diminețile unui copil de patru ani. Câte dintre lucrurile pe care urmează să le
facă sunt propriile lui alegeri? Câte decizii are de făcut? Și asta în cele 60 de minute câte mai petrece acasă, urmând să plece la grădiniță, unde sunt alte reguli doar de urmat.
Noi știm una și bună, că trebuie, ei simt că nu prea au multe spus.
Unde se exercită putere, apare și rezistență.
Am spus mai sus că îmi dau seama că fiica mea are o zi grea după cât de mult decide să lupte pentru independența ei în acea dimineață.
Dorința aceasta apare dintr-o nevoie care nu a fost îndeplinită și oricât de tentant și amăgitor este gândul că pot și eu să mă impun, de fapt, eu nu îmi doresc acest lucru.
Eu îmi doresc ca fiica mea să simtă că poate sa ia decizii sănătoase în viața ei și da, la patru ani, asta înseamnă să aleagă câteva haine.
Cel mai probabil, în momentul în care ai ajuns în acest punct al articolului creierul tău decizional este activat și pare floare la ureche să înțelegi nevoia de control a copilului tău. Așa-i?
Dar ce te faci când în momentele în care te grăbești, când ești activată emoțional, când tu însăți nu ai nevoia de control satisfăcută și ești mult mai susceptibilă la a intra într-o luptă de putere cu copilul tău?
În primul rând, aș recomanda o rutină de îngrijire mai bună – timp pentru tine, activități care îți aduc pace și claritate mentală, să îți amintești să îți chestionezi cât de în control te simți tu în viața ta.
Apoi, aș recomanda să îți ajuți copilul să își satisfacă nevoia de control
puțin câteva puțin, în afara situațiilor în care, acum știi, că apare lupta de putere.
Vestea bună este că, pentru fiecare situație grea prin care trecem ca părinți, cineva a mai fost deja acolo.
Un mod prin care le putem satisface nevoia de control copiilor noștri este oferindu-le opțiuni și motivație să ducă la bun sfârșit anumite sarcini. Aceasta din urmă poate fi un exercițiu excelent pentru a întări motivația intrinsecă și de a modela un comportament care presupune ducerea la bun sfârșit a task-urilor.
Un astfel de ajutor poate fi și Rutinel – calendarul rutinei.
Iată cum se descrie echipa
“Noi suntem „familia Rutinescu” și nu, nu ne cheamă de-adevăratelea așa.
Amândoi, noi ăștia mari adică, suntem carieriști “d-ăia ultra-ocupați”, cu joburi full-time solicitante și nu, nu avem bone, menajere sau bucătărese (oricât încercăm să le manifestăm, nu vor să apară).
Mai presus de toate suntem însă părinți dedicați, ce au încercat în fel și chip să facă față responsabilităților multiple în timp ce încearcă să își crească copiii cu respect și empatie și băi…ori ziua n-are suficiente ore, ori ceva e greșit în matrix, că nu am reușit decât să ne învârtim între vina că avem casa dezordonată, vina că nu am petrecut suficient timp cu cei mici azi, vina că iar mănâncă pizza la cină și vina că iar am cedat nervos de oboseală și am țipat la ei că nu ne ascultă, că i-am crescut de au și curajul să nu fie de acord cu noi! Na Tupeu!
Și ne-am pus întrebarea: Asta înseamnă parentingul modern?
Vină?!
Nu se poate.
Apoi am (re)descoperit ceva: Joaca.Joaca este limbajul esențial al copilăriei și cea mai puternică sursă de conectare autentică în familie.”
Către site: https://www.rutinescu.ro
Rutinel este un calendar prin care copiii pot alege care sunt activitățile pe pe care le vor face în acea zi. Partea bună este că el va putea alege din cele pe care trebuie să le facă: oricât de mult am ști că joaca este foarte importantă, tot ne dorim să se spele pe dinți în fiecare zi, nu? Așa că Rutinelul ar putea fi acea soluție pe care o cauți pentru tine si copilul tău.
Recomandarea mea:
💡Să se respecte indicația de vârstă. Rutinelul a fost conceput pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani. Nu spun că nu ar putea să meargă și la vârste mai mari, dacă rutinele nu sunt foarte clare până atunci, dar spun că la noi a prins mult mai bine la copilul mic, de patru ani, decât la copilul mare, de opt.
💡Copiii vor avea nevoie de susținere și de explorarea unui sentiment de joacă atunci când încep să folosească calendarul. Rămâi acolo, cu ei și oferă-le suport dacă au nevoie.
Ce este Rutinel?
Un joc care te ajută să câștigi cooperarea copilului tău, prin joacă.
Sau pe scurt: cel mai util joc pe care îl vei cumpăra vreodată pentru copilul tău!
Ce conține Rutinel?
✔ Un suport rezistent, cu agățătoare, împărțit în 4 zone: dimineață, prânz, dupamiaza, seară
✔ 24 de cartonașe vizuale cu ajutorul cărora să vă planificați rutina
✔ un market whiteboard pentru a scrie și rescrie orele pe cartonașele cu ceas, culoare aleatorie
✔ multe bulinuțe de arici pe care să le lipiți împreună. Nu pe năsuc, ci în locurile marcate de cerculețe, da?
Detalii despre ce este Rutinel: rutinescu.ro