“Privire în ochi” sau “contact vizual intens” este o practică în care două persoane își fixează privirea reciproc pentru a stabili o conexiune mai profundă sau pentru a exprima emoții și sentimente. 

Un act aparent simplu care ne poate satisface nevoia de conectare și intimitate.

În fond, ochii sunt oglinda sufletului, nu-i așa? Cu ajutorul lor putem transmite și interpreta indicii sociale, emoții si care ne pot influența modul în care interacționăm. 

Ochii noștri citesc emoțiile celorlalți

Într-un studiu efectuat în 2017 s-a demonstrat că oamenii pot intepreta emoțiile persoanei din fața lor doar privindu-le în ochi. 

“Fuziunea dintre sine și ceilalți poate apărea nu numai între persoane cunoscute, ci și între străini. Până în prezent, factorii care determină fuziunea dintre sine și ceilalți în cazul străinilor rămân să fie elucidați. Am investigat dacă aspectul facial al străinilor (adică direcția privirii) modulează astfel de procese inițiale de fuziune dintre sine și ceilalți. În cele două experimente, participanții au privit fețele străinilor ale căror priviri erau îndreptate spre ei sau îndepărtate de ei. Extinderea fuziunii dintre sine și ceilalți a fost măsurată în termeni de percepție a asemănării feței, scară de Includere a Celuilalt în Sine (IOS) și corelații ale evaluărilor de personalitate. Am constatat că privirea directă estompează limitele dintre sine și ceilalți atât la nivel facial, cât și conceptual. Participanții simțeau că un străin care îi privea direct era mai aproape și mai asemănător lor în ceea ce privește fața și personalitatea.”

Privitul în ochi este un mod de conectare

În 2013, un studiu efectuat pe cinsprezece persoane a arătat cum contactul vizual intens a crescut activitatea cerebrală în amigdală (asociată cu procesarea emoțiilor, în special cu răspunsurile la frică și recompensă).

Privindu-ne în ochi, nivelul de intimitate crește, chiar dacă nu ne cunoaștem dinainte. Poți aduna o mână de oameni, le poți cere să se privească în ochi pentru două minute, apoi îi întrebi cum s-au simțit. Într-un astfel de experiment participanții au declarat că au simțit ceva asemănător cu sentimentul de iubire, iar într-un alt studiu s-a demonstrat că, cu cât ne uitam mai mult și mai intens la fața cuiva, cu atât devenim mai atrași de persoana respectivă. Pentru a detalia și mai mult, 32 de femei participante într-un studiu de cercetare în 2009, au găsit mai atrăgători bărbații care se uitat în ochii lor și nu își fereau privirea.

În ochii mamei copiii își confirmă existența

Privirea mamei sau a tatălui (dacă el este principalul îngrijitor) determină mai mult decât ai putea realiza despre modul în care începi să te vezi pe tine însuți, locul tău în lume și natura morală a oamenilor din jurul tău. Conform lui Dan Siegel, psihiatru specializat în legăturile parentale timpurii, fiecare copil tânjește și trebuie să aibă acest contact vizual pentru ca dezvoltarea emoțională să se petreacă într-un mod sănătos. Siegel, care a fondat un nou domeniu de cercetare cunoscut sub numele de neurobiologie interpersonală (IPNB), a demonstrat că privirea mamei joacă un rol critic în modul în care dezvoltăm empatia.

“Repetate de zeci de mii de ori în viața copilului, aceste mici momente de raport mutual servesc pentru a transmite cea mai bună parte a umanității noastre – capacitatea noastră de iubire – de la o generație la alta”, a descoperit Siegel.

Sursa: The Meeting Eyes of Love: How Empathy Is Born In Us

Experiența mea personală și de ce am ales să scriu despre asta

Sunt o persoană curioasă și cu o crescută nevoie de conectare. Aceste două trăsături ale mele m-au condus către o viață bogată în încercări de a creea conexiuni cât mai profunde. Astfel, într-o dimineață, acum mai bine de șapte ani, i-am cerut soțului meu să încercăm un exercițiu care presupune să ne uităm unul în ochii celuilalt timp de șapte minute. S-au dovedit fost cele mai bune minute din relația noastră din ultimele șase luni. Doi părinți proaspăt mutați împreună care încercau să facă față propriilor nevoi și tuturor cerințelor culturale și sociale, care parcă se regăsiseră după mult timp.  Așa cum a reieșit din studiul pe care l-am citat, am simțit că mi se inundă sufletul cu iubire și îmi amintesc că iubire am citit și în ochii partenerului meu. Mi-am dorit să ofer această posibilitate și altor cupluri sau persoane care sunt în căutarea relaționării cât mai conștiente.

Cum se face și cum am făcut-o noi

1. Stai într-o poziție confortabilă și privește-ți partenerul. Puteți să vă țineți de mână sau să vă atingeți dacă doriți.

2. Setează un cronometru pentru durata dorită. Priviți în ochii partenerului tău. 

3. Respiră adânc și permite-ți să clipești. Menține privirea moale și încearcă să nu te uiți altundeva.

4. Întrerupe privirea când se oprește cronometrul.

Scopul acestui exercițiu este să vă conectați energiile fără a vorbi.

Acest exercițiu este o practică. Pentru unii, privirea în ochi ar putea părea inconfortabilă la început. În acest caz, începeți cu o sesiune mai scurtă. Din diverse motive care pot ține de modul în care am crescut, de durerea și lipsa de încredere, este posibil să ni se pară extrem sau dificil.  Practicați privirea în ochi timp de 30 de secunde, apoi măriți durata în timp. Încercați cât este confortabil pentru voi la început și măriți durata pe măsură ce reușiți să vă relaxați și să vă simțiți în siguranță. 

Te invit să îmi scrii și să îmi spui ce anume ți-ai luat din acest articol. Asta mă încurajează să găsesc și alte metode conștiente de relaționare despre care să scriu.

Cu iubire, Andreea🌸

Sursa foto: aici

Shopping Cart