Una dintre cele mai eficiente metode de reducere a stresului înainte de un examen este..


Una dintre cele mai eficiente forme de calmare a stresului înainte de un examen este tehnica de respirației profunde.

Afirmația mea se bazează pe faptul că este una dintre cele mai recomandate și utilizate metode, adesea fiind menționatăîn ghiduri, studii și programe de sănătate mintală datorită beneficiilor dovedite. Tehnica respirației profunde funcționează prin concentrarea atenției pe inhalare și exhalare, adesea cu un accent pe respirația abdominală.

Cum funcționează mai exact?

Reducerea stresului. Respirația profundă activează sistemul nervos parasimpatic, contribuind la scăderea stresului și anxietății.

Scăderea ritmului cardiac. Inhalarea lentă și profundă poate încetini ritmul cardiac, aducând o senzație de calm și relaxare.

Oxigenare eficientă. Prin respirația profundă, obținem o mai bună oxigenare a sângelui, ceea ce poate îmbunătăți funcționarea generală a organismului.

Centrare mentală: Focalizarea asupra respirației aduce atenția în prezent, ajutând la eliberarea gândurilor nedorite și crearea unei stări de conștientizare.

Controlul reacțiilor. Practicarea regulată a respirației profunde poate oferi un instrument eficient pentru gestionarea reacțiilor la situații stresante.

Această tehnică poate fi adaptată și personalizată în funcție de preferințe, însă principiul de bază constă în a acorda atenție conștientă respirației pentru a induce o stare de relaxare și echilibru.

Una dintre cele mai populare forme de calmare a stresului înainte de un examen este tehnica de respirație profundă. Inspirați adânc și expirați treptat pentru a vă relaxa sistemul nervos și a reduce anxietatea.

În ultimii ani, tot mai multe universități de prestigiu din întreaga lume au îmbrățișat tehnici precum respirația conștientă și practicile de mindfulness ca strategii eficiente pentru gestionarea stresului și îmbunătățirea calității vieții studenților. Aceste practici sunt adesea integrate în programele de sănătate mentală și de gestionare a stresului, recunoscând beneficiile lor asupra performanței academice și a sănătății generale. Aceste strategii nu numai că oferă beneficii imediate, cum ar fi reducerea stresului înainte de examene, dar contribuie și la dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului pe termen lung.

Harvard 

Una dintre cele mai simple modalități de a reduce stresul este să îți concentrezi atenția asupra respirației tale. Este o formă de meditație la nivel de începător pe care oricine o poate practica. Vei observa imediat o senzație de relaxare care ar putea contribui la protejarea sănătății tale în timp.

Dacă îți place, meditația asupra respirației poate fi o poartă către o practică mai amplă de “conștiență”, în care înveți să accepți și să apreciezi ceea ce vine în viață și să renunți la lupta cu propriile gânduri și sentimente. “Multe persoane adoptă practicile de conștiență cu gândul că ar dori să se relaxeze mai mult, dar ceea ce descoperă este o abordare foarte diferită față de viață și provocările sale inevitabile”, spune dr. Ronald D. Siegel, profesor asistent de psihologie la Harvard Medical School.”

Sursa: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/breath-meditation-a-great-way-to-relieve-stress 

Birmingham City University

Meditația mindfulness și tehnicile de respirație te pot ajuta să aduci în corpul și mintea ta o stare de calm, ajutându-te să te concentrezi și să te relaxezi.

Pentru perioadă examenelor propunem următoarele tehnici care te pot ajuta.

Tehnică simplă de respirație:

Concentrându-te doar asupra respirației, inspirând și expirând timp de un minut, poți încetini pulsul, calmându-ți nervii și mintea suprasolicitată. Poți practica aceasta în șezut sau în picioare, cu ochii deschiși sau închiși, sau chiar în timp ce mergi către sala de examen.

1. Inspirați ușor prin nas timp de doi secunde.

2. Țineți respirația timp de un secund.

3. Expirați lent prin gură timp de patru secunde.

4. Repetați timp de un minut (sau mai mult, dacă doriți) și ar trebui să simțiți o diferență în starea de spirit.

Dacă ritmul 2-1-4 pare prea scurt, încercați să lungiți ușor respirațiile. Atâta timp cât expirați mai mult decât inspirați, veți simți beneficiul calmant!

Mișcare ușoară sau plimbare

Încercați o rutină ușoară de stretching sau yoga sau ieșiți la plimbare și încercați să vă concentrați asupra mișcării corpului în loc să ascultați muzică sau un podcast.

Dacă practicați yoga, acordați atenție întinderii corpului și eliberării tensiunii. Dacă decideți să ieșiți la plimbare, observați lucruri mici precum briza pe față și natura din jurul vostru.

Scanarea corpului

Aceasta poate părea neobișnuită la început, dar funcționează cu adevărat după ce vă obișnuiți cu ea. Culcați-vă și imaginați-vă o lumină care se deplasează de la degetele picioarelor până la cap. Pe măsură ce vă imaginați că lumina se mișcă, concentrați-vă pe fiecare parte a corpului. Acest lucru vă va relaxa de la cap la picioare și va elibera orice tensiune pe care o puteți acumula.

Sursa: https://www.bcu.ac.uk/exams-and-revision/wellbeing/mindfulness-and-breathing-techniques 

Shopping Cart