La nivel chimic, schema emoțională zilnică a unui organism care trăiește stresul cotidian, se confruntă cu anxietatea și activează mecanisme de supraviețuire aproape constant.
Ce cred ceilalți că face o mamă care lucrează de acasă:
Într-o dimineață plină de soare, într-o lume unde cele mai banale întâmplări se transformă în aventuri, mama super-eroină, cu puteri magice și multitasking (ha!) își începe ziua ca o zână veselă. Cu un fluierat zbglobiu, mama își pune coiful de gătit și își pregătește bagheta magică (mixerul) pentru a transforma ingredientele în micul dejun al familiei.
În timp ce copiii săi adorabili se joacă cu dinozauri zgomotoși și păpuși vesel colorate, mama își aprinde bagheta (laptopul) și își pornește computerul magic pentru a cuceri lumea virtuală a biroului său de acasă. Într-un vârtej amețitor de e-mailuri, telefoane și documente, mama jonglează cu sarcinile de lucru cu zâmbetul pe buze.
Ce face, de fapt, o mamă care lucrează de acasă:
Resimte stresul că nu va reuși să ducă la bun sfârșit ceea ce și-a propus până se întorc copiii de la școală, are nevoie să intervină de mai multe ori pe zi cu exerciții de respirație conștientă pentru a regla nivelul de anxietate legat de faptul că durează atât de mult să ducă până la capăt un proiect la job, are strategii prin care să își amintesc de valorile ei – timpul cu copiii – și de a nu se lăsa copleșită de așteptări nerealiste pentru că acel pericol este real! Toate acestea se întâmplă în cazul fericit în care mama a reușit să identifice propriile capcane de gândire în care este cel mai probabil să cadă pe parcurusl zilei și dacă a învățat strategii să o ajute să gestioneze stresul. Să nu uităm ceea ce am aflat din numeroase studii:
Corpul reacționează la gândurile stresante într-un mod similar celui în care ar reacționa la pericole reale, iminente, declanșând reacții fiziologie de combatere a stresului.
Care este răspunsul chimic al corpului la stres, anxietate și frică – chiar dacă vorbim de declanșatori precum presiunea socială, FOMO – fear of missing out sau predispoziția la anxietate:
Adrenalina. Este eliberată în organism în situații de stres și activează răspunsul de „luptă sau fugi”, crescând ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de energie.
Noradrenalina. Este asociată cu starea de alertă și vigilentă crescută și poate contribui la sentimentele de anxietate.
Cortizolul. Este un hormon steroid eliberat în timpul stresului și reglează răspunsul organismului la acesta. Nivelurile ridicate de cortizol pot fi asociate cu anxietatea și stresul cronic.
Serotonina. Este implicată în reglarea stării de spirit și a anxietății. Nivelurile scăzute de serotonină pot fi asociate cu anxietatea și tulburările de panică.
Dopamina. Este asociată cu sistemul de recompensă al creierului și poate juca un rol în modul în care reacționăm la situații de stres și anxietate.
Editorial: Neurotransmitters and Emotions
Prea multe cuvinte complicate?
Atunci îți poți imagina răspunsul corpului tău la stres și anxietate ca pe un dans complex, în care diferiți „actori” interacționează într-o coregrafie pentru a crea un spectacol al stării emoționale. Adrenalina și noradrenalina sunt precum dansatorii energici care conduc mișcările, crescând ritmul și intensitatea, în timp ce cortizolul este dirijorul care coordonează întreaga performanță. Serotonina și dopamina sunt ca luminile de fundal și muzica, influențând atmosfera generală a spectacolului. Împreună, acești „dansatori” și „creatori de atmosferă” creează o experiență emoțională complexă, reflectând frica, stresul și anxietatea.
Un dans epuizant din punct de vedere psihic și fizic care ne poate priva de bucuria clipei prezente.
Există mai multe modalități prin care poți să-ți schimbi starea emoțională. Iată ce funcționează pentru mine:
🌸Meditația și mindfulness. Practicarea meditației și a tehnicii de conștientizare poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, îmbunătățind în același timp starea de bine emoțională.
🌸Exercițiile fizice regulate. Activitatea fizică poate elibera endorfinele, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce nivelul de stres și anxietate.
🌸Conectarea. Petrecerea timpului cu prietenii și familia poate oferi sprijin emoțional și poate ajuta la gestionarea stresului.
🌸Practicarea recunoștinței. Focalizarea asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător poate schimba perspectiva asupra vieții și poate îmbunătăți starea emoțională.
🌸Găsirea unui sens și scop în viață. Identificarea valorilor personale și a unui scop în viață poate oferi o direcție și o sursă de împlinire emoțională.
Este nevoie de mult exercițiu să putem ieși din stări emoționale pe care le-am exersat ani la rând.
În podcast-ul lui Jay Shetty – On purpose – l-am ascultat pe dr. Joe Dispenza spunând că gândurile noastre pot fi indicii ale unor tipare vechi care ar putea să ne transmită „Hei, conform tiparului, acum e momentul să ruminezi puțin sau să simți anxietate” și gândul care vine tinde să declanșeze starea emoțională anticipată. Interesant, nu-i așa?
Mai ușor de spus decât de făcut, dar dacă am o dorință, ar fi aceea a unei comunități în care femeile și mamele iau puterea asupra stării lor emoționale înapoi.
Cu 🌸, Andreea