-Mami, noi suntem bogați?

-Suntem.

Suntem împreună, avem bunicii și prietenii noștri, nașii și finii, avem libertatea de exprimare și sărbătorile, avem florile și iarba noastră verde din curte, avem pădurea aproape și biciclete, putem privi cerul în fiecare zi. Suntem bogați și când e nor, pentru că îl putem vedea. Avem o mașină care să ne facă drumurile lungi ușoare și o casă pe pământ, după care sigur aș fi tânjit dacă soțul meu nu m-ar fi completat atât de bine.

Familia

Sănătatea

Prietenii

Dezvoltarea

Banii

Simțurile

Spiritualitatea

Acestea sunt averile pe care eu am putut să le intuiesc, adică instrumente fizice, intelectuale și spirituale. Și nu am fost singura.

De curând, în timp ce tăiam legumele pentru salata de boeuf (fără boeuf), am dat play la unul dintre episoadele podcast-ului On purpose, cu Jay Shetty. 

Fără să confund ascultarea unui interviu cu procesul de dezvoltarea personală în sine, așa cum am observat în ședințele cu clienții mei că se mai întâmplă, deși informația nouă este un prim pas esențial, am dat peste un interviu cu Robin Sharma, un autor canadian pe care nu l-am citit, dar cu ale cărui idei exprimate în interviu am rezonat în mare măsură.

Robin Sharma, cunoscut pentru lucrările sale motivaționale și inspiraționale, a adus o nouă perspectivă, într-un mod inedit și profund, asupra conceptul de avere  În viziunea sa, există cinci tipuri esențiale de avere care definesc o viață împlinită și echilibrată. 

Averea Intelectuală.

Pentru Sharma, cunoașterea este putere. Avere intelectuală reprezintă nu doar gradul nostru de educație formală, ci și setul nostru de cunoștințe, experiențe și înțelepciune acumulate de-a lungul vieții. Este capacitatea noastră de a învăța continuu, de a ne adapta la schimbări și de a ne dezvolta abilitățile intelectuale.

Averea Emoțională. 

Acest tip de avere se referă la capacitatea noastră de a gestiona emoțiile și relațiile interpersonale într-un mod sănătos și constructiv. Înțelegerea și controlul emoțiilor noastre ne permit să avem relații sănătoase și să ne adaptăm la provocările vieții cu echilibru și reziliență.

Averea Fizică.

Sănătatea este o avere neprețuită, iar acest aspect este subliniat de Sharma în filozofia sa. Avere fizică înseamnă starea noastră de sănătate, energia noastră și vitalitatea fizică. O viață activă și echilibrată, îngrijirea corpului nostru și alimentația sănătoasă sunt elemente esențiale pentru a ne menține această avere.

Averea Spirituală.

Pentru Sharma, viața are un sens mai profund decât simpla existență materială. Avere spirituală se referă la conexiunea noastră cu ceva mai mare decât noi înșine, fie că este vorba de o credință religioasă, o practică spirituală sau pur și simplu de un scop mai mare în viață. Această conexiune ne oferă împlinire interioară și o perspectivă mai largă asupra lumii.

Averea Materială.

Deși nu este singura sursă de fericire și împlinire, avere materială este importantă pentru a ne asigura nevoile de bază și pentru a ne oferi libertatea financiară necesară pentru a trăi viața pe care ne-o dorim.

În timp ce scriu acest articol, stau liniștită în casa mea și simt cu adevărat ceea ce ți-am scris. Mă simt bogată în multe feluri și aș putea numi asta o zi bună, o zi ușoară. 

Adevărul este că m-am trezit la ora 7 cu o ușoară durere în ceafă, o durere ca o amenințare și cu cel puțin două lucruri de reproșat soțului meu care dormea liniștit în camera alăturată, lângă copilul mare. 

Resentimentele la prima oră de dimineață sunt pentru mine acel semnal pe care eu îl traduc: Fată dragă, ai alunecat pe lângă conștiență. 

Adică am intrat într-o zonă de inconștient, mapată de tipare vechi (nemulțumirea cronică), victimizare (căutând vinovatul), focalizarea pe ce nu am făcut încă și pe ce cred că nu am în acest moment. Ca și cum mi s-ar fi murdărit lentila ochelarilor prin care mă uit la viață. Cine poartă ochelari de vedere înțelege bine ce vreau să spun cu asta și înțelege că atunci când lentila este foarte aproape de ochi pierzi din vedere (ha!) distanța la care se vede obiectul și ajungi să crezi că se află în fața ta și nu între tine și realitate. Exact așa cum putem uita că avem ochelarii la ochi. 

Îți povestesc toate acestea pentru că înțeleg foarte bine poziția omului de dincoace de perspectivă.

Așa că am făcut ce știu mai bine. 

Meditația, respiratul conștient și mișcarea nu or fi singurele instrumente care funcționează pentru toată lumea, dar sunt instrumentele aproape de sufletul meu, pe care le-am încercat și despre care pot să vorbesc din propria mea experiență că ajută la curățarea acelor lentile, la clarificarea mesajului din inimile noastre, care cu siguranță sunt pline de iubire.

Nu ca o cale de a schimbarea starea de spirit și ca o cale de a fi în adevărata noastră stare de spirit.

Sărbători luminate, tuturor! 

Vă îmbrățișez cu gândul și vă trimit cuvinte și flori, că așa îmi doresc eu să îmbogățesc lumea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart