Planurile de după vacanță sunt la fel de importante ca cele pentru vacanță. Cum să nu alunecăm din nou în rutine? Cum să ne păstrăm curiozitatea chiar atunci când facem cele mai plictisitoare activități? Cum să ne bucurăm fără să așteptăm ca ceva să se întâmple?
Răspunsul meu: să trăim intens ceea ce este.
Răspunsul tău care este?
_______________
Pierderea atenției se întâmplă fără să ne dăm seama.. Motiv pentru care ne putem trezi în situația în care ne întrebăm: Dar cum am ajuns aici?
La început ne poate fi greu să reconstituim firul roșu al pierderii atenției și ca efect, al distanțării în relație. Experiența îmi spune că e nevoie de mult curaj și sinceritate în momentele de instrospecție.
În relația cu copiii noștri cel mai puțin contează să avem dreptate. Nu este o competiție, pentru că dacă ar fi, ei nu ar avea nicio șansă!
Te invit să iei aceste semne mai mult ca pe niște indicatoare care îți confirmă nivelul de atenție pe care îl oferi acum relației cu copilul tău și dacă ai bifat unul sau două nu te panica, te asigur că acesta este un moment la fel de bun ca oricare altul să revii la starea de prezență conștientă.
Semne că ți-ai pierdut atenția în relația cu copilul tău:
Comunicați mai puțin, în mare parte doar despre ceea ce ar trebui să facă sau să nu facă. Momentele în care copilul obișnuia să-ți împărtășească gândurile și sentimentele au dispărut, iar acum par distanți sau reticenți să vorbească.
Petreceți puțin timp împreună, iar calitatea calitatea timpului petrecut împreună este foarte redusă, comunicați și vă intersectați doar în activitățile de rutină.
Schimbări în comportamentul copilului, cum ar fi schimbările de dispoziție, retragerea sau manifestarea agresivă. Acestea ar putea fi indicii că se simt deconectați sau neglijați în relație.
De multe ori te afli în situație în care ratezi evenimente și momente importante din viața copilului, cum ar fi spectacolele școlare, meciurile sportive sau conversațiile importante.
_______________
Duminică a fost publicat pe Pagina de Psihologie articolul pe care l-am scris în calitate de contributor 👇🏻 (click pe fotografie)
________________
Tot despre efectele stresului școlar discutăm și la evenimentul de sâmbătă, 18 mai, ora 10:30.
Dacă ești părinte de școlar sau cunoști părinți de școlari care se plâng de teme, nemulțumiți de eforturile copilului sau ale profesorilor sau, pur și simplu, părinți interesați de starea de bine a copiilor te invităm să dai mai departe acest eveniment care are loc în Ploiești.
Avem invitați grozavi, parteneri minunați și surprize pentru participanți!
Cu blândețe,
Andreea